Azi începe al 10-lea an de război în Afganistan

18

Astăzi începe al 10-lea an de război în Afganistan. Analiştii susţin că, în prezent, conflictul se află la o răscruce importantă, care va dovedi dacă schimbarea de strategie aplicată de preşedintele Obama va avea efect împotriva talibanilor sau nu.

   

    Stephen Biddle, analist în cadrul Consiuliului American pentru Relaţii Externe, a declarat pentru Associated Press că administraţia Obama va trebui să clarifice cum se va desfăşura sfârşitul războiului. Obama a anunţat deja că trupele americane vor începe să se retragă din Afganistan în iulie 2011, însă Biddle este de părere că "fără limite în ceea ce priveşte rezultatele acceptabile, campania militară a Statelor Unite şi a forţelor NATO este sortită derivei, şi că, în acest context, acelaşi final este de aşteaptat pentru oricare strategie de negociere a unui acord cu talibanii."

    Unii analişti consideră că preşedintele afgan, Hamid Karzai, a început deja să pregătească naţiunea pentru o retragere a forţelor internaţionale, întărind relaţiile cu Pakistanul şi venind în întâmpinarea insurgenţilor care se arată interesaţi de reconciliere. Într-un discurs public ţinut săptămâna trecută, Karzai a dat glas nemulţumirilor nutrite de locuitorii Afganistanului declarând că "forţele NATO spun că luptă contra terorismului, iar acesta este al zecelea an de război şi nu există niciun rezultat încă. Fiii noştri nu pot merge la şcoală din cauza bombelor şi a atacurilor sinucigaşe."

     Alţii se arată însă încrezători în viitor. Analistul Michael O'Hanlon, de la Brookings Institution, afirmă că deşi "Afganistanul rămâne o misiune grea (…), situaţia este fie rezonabil de promiţătoare, fie se îmbunătăţeşte. Ar trebui să ne păstrăm speranţa, pentru moment. Strategia curentă ar putea genera un progres semnificativ şi convingător în următoarele luni."