În ciuda creşterii dialogului pe teme spirituale, vieţile oamenilor nu se schimbă

15

Americanii vorbesc tot mai mult despre religie, dar îşi schimbă tot mai rar opiniile legate de spiritualitate. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat de Grupul Barna, la mijlocul lunii august.

   

    Numai 7% dintre americanii cu vârsta de peste 18 ani pot vorbi despre o schimbare în viaţa lor religioasă din ultimii cinci ani, fie că este vorba de o schimbare a credinţelor, a practicilor sau a preferinţelor religioase.

    Între cei care au experimentat cele mai multe schimbări la nivel religios se află 13% dintre tineri (între 18 şi 26 de ani), 12% dintre votanţii neafiliaţi unui partid politic şi 11% dintre adulţii care s-au descris ca fiind "predominant liberali" în ceea ce priveşte viziunea lor socială şi politică.

    Segmentul de populaţie cel mai rezistent la schimbare este grupa adulţilor de peste 65 de ani, dintre care doar 3% au declarat că au trecut prin vreo schimbare de ordin religios în ultimii cinci ani. Pe poziţiile imediat superioare se află membrii partidului republican (4%) şi adepţii conservatorismului socio-politic (6%).

    În privinţa tipului de schimbare experimentat, o treime dintre respondenţi adulţi au declarat că au cunoscut schimbări în bine la nivelul angajamentului faţă de religia lor. Astfel, 14% au spus că şi-au intensificat angajamentul faţă de credinţa creştină în general; 12% au declarat că întreprind mai multe activităţi de ordin religios, şi 9% au spus că sunt mai devotaţi faţă de Dumnezeu. La polul opus, 16% dintre respondenţii au mărturisit că s-au îndepărtat de creştinism, 11% au spus că sentimentele sau percepţiile lor privind biserica s-au deteriorat, iar 8% au recunoscut o scădere a activităţii lor religioase. Alte 8 procente au declarat că s-au mutat în altă biserică sau şi-au schimbat denominaţiunea în ultimii cinci ani. Între cei al căror respect faţă de biserică a scăzut, 50% identifică abuzurile sexuale din Biserica Catolică drept cauză a acestei schimbări.

    Specialiştii de la Barna pun sub semnul întrebării impactul activităţilor creligioase asupra credincioșilor, în condiţiile în care se observă destul de "puţină schimbare în mentalitatea religioasă a oamenilor, după vârsta adultă." Totodată, reprezentanţii grupului subliniază într-o analiză publicată pe site-ul organizaţiei că rezultatele sondajului privind schimbarea, corelate cu faptul că două treimi dintre respondenţi au spus că religia este o parte semificativă a vieţii lor, ar putea indica faptul că "reflecţiile şi discuţiile oamenilor pe teme religioase nu sunt atât de profunde cum ar putea crede unii."

    Raportul se bazează pe rezultatele intervievării telefonice a unui eșantion de 1000 de persoane din Statele Unite.