Cea mai sângeroasă zi pentru civilii din Afganistan

99

Două atacuri ce au avut loc ieri au stabilit un număr record de victime în Afganistan.

Primul atac a fost un atac sinucigaş, în care un bărbat a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa într-o parcare aglomerată. Scopul atacului sinucigaş a fost distrugerea camioanelor care aprovizionează baza aeriană a NATO din Kandahar şi uciderea militarilor aflaţi în zonă. Cu toate că printre victime nu s-a numărat niciun militar, atacul a lăsat în urmă 23 de morţi şi 50 de răniţi, toţi civili, potrivit France 24.

Cu doar 15 ore înainte de acest atac, 15 civili printre care femei şi copii au fost ucişi de un atac aerian al trupelor NATO, dintr-o eroare militară. Atacul aerian urmărea să omoare câţiva insurgenţi afgani, ce deschiseseră focul asupra trupelor NATO. Însă, pe lângă uciderea acestora, s-au înregistrat şi victime civile.

Numărul tot mai mare de civili care sunt răniţi sau ucişi de trupele NATO este un subiect fierbinte în discuţiile dintre Afganistan şi Statele Unite. Oficialii afgani citaţi de agenţia Reuters afirmă că atacurile accidentale ale civililor îi fac pe afgani să-şi piardă încrederea că SUA sunt pregătite să lupte împotriva talibanilor.

Civilii sunt principalele victime ale conflictului afgan, iar numărul de victime de ieri a fost cel mai mare înregistrat în acest an. Aproximativ 3.021 de civili au fost ucişi în violenţe în 2011, un record în zece ani de lupte, a anunţat ONU în februarie. Începând din 2007, peste 12.000 de persoane au murit în conflict, potrivit ONU.