Un raport american avertizează cu privire la o calamitate fiscală

14

Raportul dintre datoria publică şi podusul intern brut al Statelor Unite ale Americii ar putea ajunge în următorul deceniu 93% şi la 200% în anul 2037 dacă sunt urmate în continuare actualele politici fiscale, a avertizat Biroul pentru Buget din Congresul SUA.

Creşterea ar fi una semnificativă, în condiţiile în care acest raport este, în prezent, 73%. Raportul atenţionează asupra faptului că deficitele bugetare federale au fost cele mai mari din 1945 până în prezent. Cauzele care au determinat aceste deficite sunt, între altele politica actuală cu privire la scutirea de taxe, de pe vremea administraţiei W. Bush şi menţinerea cheltuielilor programului Medicare.

Cu toate că politica actuală a Congresului american este diferită de legislaţia aflată în prezent în vigoare, potrivit analiştilor de la CNBC economia va intra probabil în recesiune din cauza acestor măsuri. Anul viitor vor intra în vigoare măsuri ce vizează scutiri de taxe şi reduceri de cheltuieli, care vor îmbunătăţi situaţia datoriilor, dar nu vor avea impact semnificativ în viitor.

Previziunile îngrijorătoare ale Biroului pentru Buget nu sunt cele mai pesimiste. Biroul avertizează că, în lipsa unor măsuri care să contracareze tendinţele prezente, SUA ar putea ajunge la datorii de 250% din PIB încă din 2035.