OMS: Gonoreea devine rezistentă la antibiotice

67

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri că o boală cu transmitere sexuală (BTS) care infectează milioane de oameni în fiecare an devine din ce în ce mai rezistentă la medicamente și ar putea deveni, în curând, incurabilă.

Agenţia afiliată ONU a solicitat guvernelor și medicilor să monitorizeze mai strict cazurile de gonoree rezistentă la antibiotice. Boala, provocată de o infecţie bacteriană, poate genera inflamare, infertilitate, complicaţii ale sarcinii și, în cazuri extreme, poate duce la moarte în timpul travaliului. Copii născuţi din mame cu gonoree au 50% risc de a dezvolta infecţii ale ochilor care pot duce chiar la orbire.

„Această infecţie a dezvoltat rezistenţă practic faţă de fiecare medicament pe care am încercat să îl folosim," a explicat dr. Manjula Lusti-Narasimhan, cercetător în cadrul departamentului BTS al OMS, citat de AP. Lista acestor medicament include și un grup de antibiotice considerate cea mai avansată metodă de tratament.

Considerată cândva o boală a marinarilor și a soldaţilor, gonoreea a devenit ușor tratabilă cu penicilină. În prezent, este a doua cea mai răspândită BTS, după clamidia. OMS estimează că circa 106 milioane de oameni sunt infectaţi anual cu gonoree, ceea ce crește și șansele de infectare cu alte virusuri, precum HIV.