Fata desfigurată din Afganistan: „Nu îmi mai e teamă să mă privesc în oglindă”

362

Povestea tinerei afgane Aesha Mohammadzai a făcut înconjurul lumii când chipul ei desfigurat, fără nas şi cu urechile tăiate, a ajuns pe coperta revistei americane Time în 2010. După numeroase operaţii şi înaintea unei alte operaţii, la începutul săptămânii viitoare, Aesha este optimistă cu privire la viitorul ei.

Aesha a ajuns desfigurată ca urmare a faptului că a încercat să fugă de lângă soţul ei şi familia acestuia, care au abuzat-o şi au forţat-o să doarmă în grajd, cu animalele. Lăsată să moară în munţi, ea s-a târât până la casa bunicului ei, iar tatăl a reuşit să o ducă la o clinică medicală americană unde doctorii s-au îngrijit de ea timp de zece săptămâni.

În urmă cu doi ani, Aesha a plecat în Statele Unite şi se află momentan într-o perioadă de intervenţii chirurgicale de refacere a feţei într-un spital din Bethesda, Maryland. Operaţiile au lăsat-o şi mai desfigurată. Pentru a putea face rost de ţesut pentru noul ei nas, medicii au introdus un strat pneumatic de silicon sub pielea frunţii, pe care l-au umplut treptat cu lichid pentru a-i extinde pielea. Tot pentru refacerea nasului, medicii au luat ţesut şi din antebraţ, pe care l-au transplantat în zona feţei pentru a forma învelişul din interior şi partea de jos a nasului. Uneori, Aesha poartă proteze temporare, dar reconstrucţia feţei necesită încă multe operaţii.

Cu toate acestea, Aesha este foarte optimistă. „Nu îmi pasă. La început, îmi era foarte frică. Îmi era teamă să-mi privesc faţa în oglindă (…) Dar acum nu îmi mai este", a declarat ea jurnaliştilor de la CNN chiar săptămâna aceasta, înaintea unei alte operaţii. Ea a adăugat că, dacă mai demult viitorul o speria, acum cunoaşte sensul vieţii şi ştie cum să trăiască.