UE vrea să interzică ţigările cu arome

13

Începând cu anul 2015, toate pachetele de ţigări care vor circula în Uniunea Europeană vor fi însoţite de imagini tulburătoare, iar ţigările cu arome, precum mentol sau vanilie, şi cele slim ar putea fi interzise.

Este o mare lovitură pentru industria tutunului, Comisia Europeană (care a propus aceste schimbări) estimând că numărul de fumători va scădea cu 10 milioane în cinci ani de la intrarea în vigoare a legii. Doar interzicere ţigărilor mentolate va reduce cu 20% numărul de fumători în unele ţări europene, precum Polonia.

Conform Comisiei Europene, 700.000 de oameni mor în fiecare an în Europa din cauza fumatului. Legea a fost propusă în speranţa că acest număr va scădea vertiginos şi în ideea de a pune o piedică tinerilor care vor să se apuce de acest obicei nesănătos.

Propunerea introdusă miercuri în Parlamentul European a pus în mişcare un întreg sistem de lobby şi negocieri între politicienii din PE, dar şi în cadrul ambasadelor ţărilor UE la Bruxelles, care au puterea de a schimba legea.

Marile companii de tutun, Philip Morris şi British American Tobacco au promis să lupte împotriva unei asemenea legi şi „să se facă auziţi" în instituţiile europene în anul ce urmează, scrie EuObserver.