Olanda este prima ţară NATO care părăsește Afganistanul. Plecarea celor aproape 2.000 de militari nu reprezintă o pierdere semnificativă faţă de cei 145.000 de militari aliaţi care rămân pe poziţii, însă este una simbolică de mare încărcătură. În ultimele zile, în presă au apărut informaţii secrete, conform cărora există un calendar fixat de retragere al NATO până în 2014. Săptămâna aceasta, președintele afgan este așteptat să ofere mai multe informaţii în acest sens.
După patru ani în Afganistan, prezenţa militarilor olandezi s-a încheiat oficial ieri. În cadrul unei ceremonii din Uruzgan, zona unde au fost activi cei mai mulţi dintre cei 1.950 de militari, misiunea olandeză a predat conducerea trupelor americane și australiene. Deși în zonă vor mai rămâne forţe militare, la sfârșitul anului, Olanda nu va mai avea niciun militar în zona teatrului de război afgan.
„Ultimii patru ani au adus populaţiei din Uruzgan o îmbunătăţire considerabilă a vieţii", a afirmat ministrul apărării. Generalul Peter van Uhm, conducătorul forţei armate olandeze a afirmat că securitatea a crescut în regiune prin prezenţa militarilor olandezi. „Am oferit majorităţii populaţiei condiţii de viaţă sigure și am îmbunătăţit considerabil sănătatea, educaţia și comerţul. Avem rezultate tangibile, de care Olanda poate fi mândră", a mai afirmat generalul, confirmând însă și că „mai sunt multe lucruri de făcut" după retragere.
Trupele olandeze au activat în Afganistan timp de 4 ani, cu 2 ani mai mult decât planurile iniţiale, având pierderi de război în număr de 24 de morţi și 140 de răniţi. Unul dintre cei 24 de militari uciși este chiar fiul generalului, un tânăr în vârstă de doar 23 de ani, care a murit în urma exploziei unei mine. Un comunicat al NATO a menţionat că „Forţa olandeză a servit cu distincţie în Uruzgan și onorăm sacrificiul lor și al partenerilor afgani în timpul administrării olandeze a regiunii."
În Afganistan sunt prezenţi peste 145.000 de militari sub comanda SUA și NATO, care susţin acţiunile guvernului împotriva insurgenţilor talibani. Efectivele olandeze au fost relativ mici în comparaţie cu numărul total al militarilor prezenţi, însă plecarea lor are un impact semnificativ asupra situaţiei în general. Militarii olandezi au adoptat tehnici de pionierat care au fost un model pentru celelalte forţe prezente. Politica lor de „3D" a vizat defensiva, diplomaţia și dezvoltarea. În timp ce luptau armat cu talibanii, încercau să realizeze contacte cu liderii triburilor și să pună pe picioare programe de dezvoltare.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru ziarul Volksrant că talibanii „felicită din toată inima cetăţenii și guvernul Olandei" pentru retragerea trupelor din Afganistan și le îndeamnă și pe celelalte ţări să le urmeze exemplul. NATO ar fi dorit ca misiunea olandeză că continue, însă cererea a avut un ecou negativ puternic în alegerile din februarie, când guvernul a căzut. Unda de șoc s-a transmis mai departe și în alte ţări europene, în special în Germania, unde opinia publică este din ce în ce mai declarată împotriva continuării războiului din Afganistan.
Oficialii de la Bruxelles au insistat însă asupra faptului că alianţa rămâne pe poziţii, iar decizia olandezilor nu va determina o reacţie în lanţ în care și alte state să-și retragă militarii. Cu toate acestea, Canada a anunţat că își va retrage trupele în 2011, Polonia, în 2012, iar Marea Britanie în 2014-2015. BBC notează opinia analiștilor conform căreia, în ciuda faptului că nu există un calendar fix de retragere și predare a securităţii către afgani, este tot mai clar sentimentul că timpul alocat misiunile militare este unul finit. Săptămâna aceasta sunt așteptate luări de poziţii ale președintelui afgan și ale altor lideri ai NATO cu privire la calendarul de retragere al forţelor aliate.