Cel mai bogat indian critică filantropia occidentală

183

Mukesh Ambani, considerat cel mai bogat om din India, a criticat stilul occidental de a face acte de caritate, într-un discurs susţinut duminică. El a declarat că filantropia vestică este contraproductivă și că atitudinea ţării lui faţă de generozitate conferă săracilor mai mult respect de sine.

Ambani, care deţine gigantul petrochimic Reliance Industries, a declarat că datorită creșterii sale economice rapide, India ar putea crea un model mai sustenabil în care afacerile să fie o parte semnificativă a societăţii.

Prin comparaţie, Ambani consideră că generozitatea corporatistă din Occident este „un sistem în care cei mai privilegiaţi oferă o anumită proporţie din bunurile lor celor mai puţin privilegiaţi," o metodă despre care magnatul spune că „este un instrument dizabilitant." O astfel de filantropie, spune Ambani, citat de AFP, „crește dependenţa și reduce iniţiativa și antreprenoriatul și nu creează capacitatea umană necesară pentru a face comunităţile auto-susţinătoare și independente."

Alternativa pe care o propune omul a cărui avere este estimată la 27 de miliarde de dolari, este o reîntoarcere la tradiţia indiană a serviciului voluntar și a dăruirii din poziţia anonimatului. „Atunci când oferim, ar trebui să o facem pentru propria satisfacţie, niciodată pentru publicitate," a conchis Ambani. „Asta e ceea ce ne diferenţiază de lumea vestică."