Curtea Supremă din India ar putea dezincrimina homosexualitatea

279

În câteva săptămâni de zile, Curtea Supremă din India este așteptată să decidă asupra uneia dintre cele mai problematice legi ale codului penal indian, Secţiunea 377, care incriminează actele homosexuale.

În câteva săptămâni, Curtea Supremă din India este așteptată să decidă asupra uneia dintre cele mai problematice legi ale codului penal indian, Secţiunea 377, care incriminează actele homosexuale.

Secţiunea 377 este de fapt legislaţia care interzice relaţiile sexuale deviante chiar și între persoane mature care își dau consimţământul. Aceste legi au fost introduse în majoritatea ţărilor civilizate creștine, în secolele XIII-XIV. Marea Britanie a fost una dintre ţările europene care a incriminat târziu homosexualitatea, în 1533. Aceste legi au fost mai târziu introduse și în coloniile britanice, adică și în India, unde în perioada precolonială relaţiile homosexuale și fluiditatea de sex făceau parte din cultură. În religia hindusă, zeii se pot transforma în zeiţe și bărbaţii pot rămâne însărcinaţi.

În timp ce în China, Taiwan, Coreea de Nord și Coreea de Sud și Vietnam nu au existat niciodată astfel de legi, mai toate ţările civilizate care le adoptaseră, inclusiv Israelul și Japonia, au renunţat la ele. Astăzi, mai sunt doar câteva regiuni în lume unde actele considerate perversiuni sexuale sunt serios pedepsite – Africa, unele părţi din Asia, Oceania și unele ţări din insulele Caraibe. În 13 ţări, toate arabe, homosexualitatea se pedepsește cu moartea. În alte 17 ţări, inclusiv Rusia, există legi care interzic „propaganda gay”, adică promovarea drepturilor comunităţilor LGBT. Conform unui raport al Asociaţiei Internaţionale LGBT, în 2016 a fost identificată o „panică colectivă” faţă de persoanele din această minoritate în 40 de ţări, care rezultă în acte de agresiune și chiar crime în colectivitate, motivate de oamenii de rând prin faptul că au fost „provocaţi” de persoanele gay.

În India, legea a fost folosită preponderent pentru incriminarea bărbaţilor homosexuali, deși se aplică pentru o multitudine de acte sexuale, chiar și între cupluri heterosexuale. În 2009, Curtea Superioară din New Delhi a decis că legea nu poate fi aplicată actelor sexuale consensuale, însă decizia se aplica local. Mai târziu, grupuri religioase creștine, musulmane și hinduse au făcut lobby împotriva deciziei, iar în 2013 Curtea Supremă a ţării a întors hotărârea judecătorească din New Delhi, argumentând că Parlamentul este cel care ar trebui să decidă în această privinţă.

Acum, mai multe grupări cetăţenești au apelat decizia Curţii Supreme pe baza faptului că legea respectivă violează dreptul la libertate și egalitate al persoanelor LGBT, fiind astfel neconstituţională. În același timp și Asociaţia de Psihiatrie a ţării a cerut dezincriminarea homosexualităţii, care nu mai este considerată o tulburare mintală. NYTimes notează că în societatea indiană tradiţională lucrurile încep să se schimbe, înmulţindu-se vocile persoanelor cu influenţă care au început să militeze pentru drepturile gay.

Niciun articol afișat