Irlanda, prima ţară din lume care renunţă la investiţiile în combustibilii fosili

151

Parlamentul irlandez tocmai a luat una dintre cele mai curajoase și demne de urmat decizii economice din ultimii ani. Deputaţii tocmai au votat o lege prin care obligă retragerea fondului suveran al ţării, evaluat la aproape 9 miliarde de euro, din investiţiile în combustibili fosili cât mai repede posibil.

Legea este susţinută de premier și este de așteptat să primească și votul în Senat. Printre ţările europene, Irlanda se descurcă destul de prost la reducerea gazelor cu efect de seră, conform unui raport al organizaţiei Climate Action Network, iar noul premier, Leo Varadkar, și-a exprimat dorinţa ca Irlanda să fie lideră pe frontul acestei lupte împotriva încălzirii globale.

Fondul de investiţii al ţării are mai bine de 300 de milioane de euro investiţi în combustibili fosili, de la mai bine de 150 de companii. Parlamentarii se gândesc la un calendar de retragere pe cel puţin cinci ani de zile, cu permisiunea investiţiilor în companii irlandeze de combustibili fosili în măsura în care investiţiile ar ajuta companiile respective să se reprofileze pe surse de energie curată. „Guvernele nu își vor împlini obligaţiile din Acordul de nediu de la Paris dacă vor continua să susţină financiar această industrie. Ţări din toată lumea trebuie să urmeze acum exemplul Irlandei”, a explicat un parlamentar irlandez.

Decizia vine și după o recomandare făcută de Banca Centrală a Norvegiei în 2017 în ce privește propriul fond suveran. Norvegia este cel mai mare producător de ţiţei din Europa și are în jur de 35 de miliarde de euro investiţi în industrie, ceea ce înseamnă că propunerea Băncii Centrale, care manageriază fondul, de a renunţa la aceste investiţii este până la ora actuală cel mai puternic semn către viitorul verde spre care ne îndreptăm. Cu toate acestea, ideea este încă în dezbatere la nivel politic.

Instituţiile religioase sunt cele care conduc deocamdată pe frontul „dez-investiţiilor”. Încă de anul trecut, 40 de bănci, universităţi și alte instituţii catolice din toată lumea au anunţat că vor renunţa la acest tip de investiţii. „Renunţarea la investiţiile în combustibili fosili se bazează atât pe credinţa în mandatul creștinilor de a proteja mediul, cât și pe o alegere înţeleaptă din punct de vedere economic, de a ne pregăti pentru o economie care nu mai e dependentă de carbon”, au declarat reprezentanţii Global Catholic Climate Movement, o reţea de organizaţii, clerici și credincioși catolici care depun eforturi pentru a îndeplini enciclica papală Laudato si, în care papa scrie despre necesitatea unei radicale schimbări sociale, economice și culturale în vederea salvării planetei.

Biserica Anglicană a luat exemplul, iar luna aceasta a votat și ea să își vândă acţiunile de la companiile din industrie care „nu și-au aliniat planurile de investiţii cu Acordul de mediu de la Paris”, adică în scopul reducerii încălzirii globale.