Esenţiale de weekend

100

Locuinţele din București se scumpesc mai mult decât cele din Paris, Viena sau Bruxelles

Un studiu realizat de compania de consultanţă Knight Frank arată că în primul trimestru al acestui an, Bucureștiul a înregistrat creșteri ale preţurilor la locuinţe ce depășesc creșterile preţurilor la locuinţele din mari capitale europene, ca Paris, Viena sau Bruxelles.

Conform studiului, preţurile s-au majorat cu 7,1%, fapt ce situează Bucureștiul pe locul 13 în topul celor 30 de capitale despre care s-au publicat date. Cele mai mari scumpiri însă s-au înregistrat la Berlin, unde preţurile au crescut cu 15%, urmat de Budapesta, cu 14,4%, şi Amsterdam, cu 11,9%.
La polul opus, preţurile au scăzut semnificativ în Moscova (-6,1%), Oslo (-4,9%) şi Kiev (-3,9%)

România are al 5-lea cel mai rapid internet din lume

Conform unui studiu anual realizat în baza a peste 163 milioane de teste de viteză în 200 de ţări, România ocupă locul 5 în lume la viteza serviciilor de internet fix, după ce a urcat 13 poziţii în clasament. Astfel, cu o viteză medie de descărcare de 38,60 Mbps, ţara noastră este depășită în topul mondial doar de Singapore, Suedia, Danemarca și Norvegia.

În studiul ce analizează datele colectate în perioada mai 2017 – iunie 2018 de Measurement Lab (M-Lab), un parteneriat între mai multe organizaţii de profil, se mai arată că în ţara noastră durata medie de descărcare a unui fișier de 5,5 GB este de 17 minute și 41 de secunde, apropiată de timpii înregistraţi în Norvegia (17 minute și 1 secundă).

Comisia de la Veneţia face recomandări asupra modificărilor la legile justiţiei

Comisia de la Veneţia a recomandat ca procedura de numire şi de revocare a procurorilor-şefi să păstreze un echilibru între preşedintele ţării, CSM şi ministrul justiţiei, pentru a nu risca un raport MCV nefavorabil. Actuala lege îi oferă preşedintelui puterea de a refuza la nesfârşit, dar motivat, propunerile făcute de ministrul justiţiei pentru şefia DNA sau DIICOT. Legea 303/2004 în forma ei modificată de PSD îl lasă lui Klaus Iohannis posibilitatea de a refuza doar o singură dată propunerea ministrului justiţiei, președintele nemaiputându-se implica nici în numirea șefului DNA.

Comisia de la Veneţia a publicat raportul preliminar, care include mai multe recomandări, printre care renunţarea la propunerea PSD vizând pensionarea timpurie a magistraţilor, măsură ce ar determina o adevărată criză în sistemul judiciar, întrucât micșorarea vârstei de pensionare anticipată de la 25 la 20 de ani ar avea drept urmare o golire bruscă a sistemului de magistraţi, în jur de 3.000 dintre ei urmând a pleca din sistem.

Bulgaria: Undă verde pentru trecerea la euro

Miniştrii de finanţe din zona euro au deliberat, într-o reuniune la Bruxelles, în favoarea aderării Bulgariei la zona euro, ceea ce reprezintă un prim pas spre adoptarea monedei unice.

Deși este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, iar clubul euro pune condiţii suplimentare pentru acces, Bulgaria are una dintre cele mai reduse datorii din UE (25% din PIB, faţă de pragul de maximum 60%), o inflaţie medie anuală în parametri (1,2%), un deficit bugetar de sub 1%, faţă de pragul de 3% din PIB, dobânzi pe termen lung scăzute (randament de 1% la titlurile guvernamentale pe 10 ani). Astfel, ţara îndeplinește deja criteriile macroeconomice din Tratatul de la Maastricht.

În plus, Bulgaria a renunţat la politica monetară proprie și a trecut la consiliu monetar după criza financiară și bancară din 1996-1997, când a trecut prin hiperinflaţie.

Incidente violente în Franţa, după victoria de la Cupa Mondială 2018

În timp ce milioane de oameni din Franţa au sărbătorit victoria echipei naţionale la Cupa Mondială, au existat câteva incidente în care zeci de tineri au aruncat cu pietre şi sticle în forţele de ordine, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene. Deși la un moment dat părea că fanii violenţi au fost liniștiţi, incidentele au reizbucnit, ultraşii urcându-se pe maşinile forţelor de ordine, pe care le-au lovit cu ce au avut la îndemână.

Zece persoane au fost arestate în Marsilia, unde doi membri ai forţelor de securitate au fost răniţi în confruntări, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. De asemenea, aproximativ 30 de persoane au spart ferestrele unui magazin pe Champs Elysees.

Naţionala Franţei va sărbători luni victoria alături de fani, printr-o paradă pe Champs-Elysees, care se va desfăşura între orele locale 17:30 şi 18:30. Ulterior, preşedintele Emmanuel Macron va primi naţionala Franţei la Palatul Elysee.

 Donald Trump: Rusia, Uniunea Europeană şi China sunt „inamicii noştri”

Președintele american, Donald Trump, a declarat într-un interviu difuzat în ajunul primei sale întâlniri bilaterale cu omologul său rus, Vladimir Putin, că, din diverse motive, Rusia, Uniunea Europeană și China sunt „dușmani” ai Statelor Unite.

„Cred că avem o mulţime de dușmani, cred că Uniunea Europeană este un dușman cu ceea ce ne face în domeniul comerţului. (…) Rusia este un dușman într-o oarecare măsură, China este un dușman economic, evident că este un inamic, dar asta nu înseamnă că sunt rele, nu înseamnă nimic, înseamnă că sunt competitive. (…) Din punct de vedere comercial, ei profită într-adevăr de noi”, a explicat șeful de stat. În plus, atunci când a fost rugat să numească principalul concurent, principalul inamic al Statelor Unite din lume în acest moment, Trump a menţionat că „UE este foarte dificilă”.

India, a șasea cea mai mare economie a lumii

India a depășit Franţa și a devenit a șasea cea mai mare economie a lumii. Conform previziunilor Fondului Monetar Internaţional, până în 2022, fosta colonie britanică va depăși Marea Britanie și Germania și va deveni a patra economie a lumii.

Produsul intern brut (PIB) al Indiei a crescut semnificativ, poziţionând Franţa pe locul al șaptelea în clasament: PIB-ul a atins 2.597 de miliarde de dolari în 2017, comparativ cu cei 2.582 de miliarde de dolari ai Franţei, potrivit ultimelor date ale Fondului. Însă, în timp ce India și-a dublat PIB-ul în 10 ani, PIB-ul pe cap de locuitor rămâne mult mai mic decât cel al Franţei: 1.932 de dolari, comparativ cu 42.567 de dolari.

Experţii prevăd că, în următorii 15 ani, economiile asiatice, și anume India și China, vor domina topul primelor 10 cele mai mari economii ale lumii. Cu toate acestea, cu un PIB de 19.390 de trilioane de dolari, Statele Unite sunt încă puterea economică numărul 1 a lumii, urmată de China, Japonia, Germania și Regatul Unit.

Atac sinucigaș în Kabul

Cel puţin 7 persoane a fost ucise, iar alte 15 au fost rănite duminică într-un atac terorist, a declarat Hashmat Stanekzai, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Kabul.

Explozia s-a produs în apropiere de sediul Ministerului afgan al Reconstrucţiei şi Dezvoltării. „Se pare că un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer la intrarea în curtea instituţiei. Atacul a vizat personalul ministerului”, a informat un oficial din cadrul Poliţiei afgane.

Deși atentatul nu a fost revendicat, cel mai probabil a fost comis de organizaţiile teroriste Stat Islamic sau Al-Qaida ori de insurgenţii talibani afgani, spun autorităţile locale.

Luna trecută, un alt terorist sinucigaș s-a aruncat în aer în apropierea aceluiași minister, omorând 12 persoane și rănind alte 31 de persoane, majoritatea angajaţi ai instituţiei.