India, destinaţie turistică de top pentru mame surogat

250

ABC News notează că printre femeile americance care nu pot să aibă copii și pentru care fertilizarea in vitro nu este o opţiune viabilă, a luat naștere un adevărat trend, în care călătoresc în India pentru a-și alege de acolo o mamă surogat.

Se pare că în India mamele surogat alcătuiesc un segment în creștere pentru turismul medical al ţării. Acesta face subiectul cărţii „The Baby Chase: How Surrogacy Is Transforming the American Family," scrisă de autoarea Leslie Morgan Steiner, care s-a dus pe urmele unui cuplu american în India, pentru a investiga clinica privată de unde aceștia obţinuseră trei copii de la mame surogat.

Costul celor trei copii a ajuns la aproximativ 50.000 de dolari, iar mamele surogat, care altminteri, cu o slujbă oarecare ar câștiga câte 60 de dolari pe lună, pot câștiga 6.000 de dolari pentru fiecare copil pe care îl nasc.

Conform lui Steiner, India are de oferit spitale de primă clasă, o mulţime de medici vorbitori de limbă engleză și tinere femei sărace, dar sănătoase, care stau la coadă să intre în program. Mamele surogat trec prin mai multe teste fizice și psihologice, iar clinicele resping mai mult de o treime dintre ele.

Sunt acceptate doar femei care sunt sănătoase din punct de vedere fizic și psihologic, care au mai născut copii sănătoși și care înţeleg complexitatea unei sarcini. „Semnează un contract că nu vor avea relaţii intime, că vor lua vitamine și vor mânca sănătos. Clinicile merg și mai departe și gătesc pentru ele și au grijă să fie îngrijite regulat de un doctor", spune Steiner.

În India, această procedură este legală din 2002 și există peste 1.000 de clinici care se ocupă de asta. Conform unui raport al Băncii Mondiale, această „industrie" va aduce ţării 2,5 miliarde de dolari până în 2020.