Mâine, China își va decide viitorul pentru următorii 10 ani

10

Sâmbătă va demara la Beijing cea de-a treia plenară a Partidului Comunist. Summitul liderilor chinezi are loc o dată la 10 ani, când se decide direcţia economică pe care China o va în următorul deceniu.

Analiștii se așteaptă ca, în această ediţie a plenarei, înalţii oficiali să liberalizeze dobânzile bancare și cursul de schimb, să restructureze companiile de stat care sunt încă dependente de subvenţii și să ia în calcul eliminarea politicii privind copilul unic, aflată încă în vigoare în China.

Un sistem naţional de securitate socială va fi luat, de asemenea, în discuţie, precum şi mai multe zone de liber-schimb, reforme de proprietate, modificări la întreprinderile de stat şi legislaţia taxării proprietăţii. Există şi speculaţii că se vor purta discuţii despre supracapacitate şi poluarea mediului.

„Dacă China va îmbrăţişa reforme semnificative, asta va însemna o ajustare economică reală", a declarat Patrick Chovanes, directorul general şi strategul şef al Silvercrest Asset Management, citat de revista Capital.