India scoate în afara legii obiceiul islamic al „divorţului instantaneu”

273

Parlamentul indian a validat o propunere legislativă prin care obiceiul islamic al „divorţului instantaneu” este declarat infracţiune.

Obiceiul „triplului talaq îi permite unui bărbat să divorţeze de soţia lui repetând în succesiune rapidă cuvântul talaq („divorţ”) de trei ori, în orice formă, inclusiv prin e-mail sau SMS. Mass-media a relatat despre cazuri de divorţ prin scrisoare, Skype sau chiar mesaj WhatsApp în India.

Curtea Supremă din India a declarat practica neconstituţională încă din anul 2017. „Triplul talaq încalcă (legea musulmană) Sharia și Coranul. El nu face parte din practicile religioase și se opune moralităţii constituţionale”, declara, în 2017, un complet de judecată al celei mai înalte instanţe juridice a ţării, format din cinci judecători, reprezentanţi ai principalelor religii ale Indiei: hinduismul, islamul, creștinismul, sikhismul și zoroastrismul, citat de AFP. Teologii islamici spun că modalitatea de a intenta un divorţ este descrisă limpede în Coran, care prevede o perioadă de trei luni înainte de pronunţarea divorţului, timp în care cuplul poate reflecta și poate opta totuși pentru reconciliere.

Legea împotriva divorţului prin repudiere fusese deja aprobată de camera superioară a parlamentului (Lok Sabha) săptămâna trecută şi va deveni efectivă după promulgarea de către preşedintele ţării, Ram Nath Kovind, notează știripesurse.ro. Peste 20 de ţări musulmane, printre care Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Pakistanul şi Malaysia, au interzis deja practica divorţului imediat.

Cei care salută incriminarea triplului talaq spun că măsura legislativă protejează femeile musulmane. Oponenţi spun însă că pedeapsa aferentă legii este prea aspră și supusă riscului de abuz. Mai exact, bărbaţii care încalcă legea sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani.

Laicitatea în stil indian, așa cum este definită în Constituţie, plasează toate religiile pe picior de egalitate. Convingerile fiecărei persoane definesc dreptul ce va prevala în materie de mariaj, divorţ sau moștenire. Astfel, nu se vor aplica aceleași reguli pentru un hindus sau un musulman, de exemplu.

Activiștii care militează împotriva practicii de repudiere prin triplu talaq spun că numărul de divorţuri pronunţate prin această practică este imposibil de estimat.