Noi sancţiuni pentru Iran. Ahmadinejad le aruncă la gunoi.

15

Consiliul de Securitate al ONU sancţionează pentru a patra oară Iranul, începând din 2006, în încercarea de a-l determina să-și întrerupă activităţile nucleare, transmite Reuters.

   

    Consiliul a adoptat textul cu 12 voturi pentru și 2 voturi împotrivă (Brazilia și Turcia) și o abţinere (Libanul). China votat pentru, ceea ce a atras criticile șefului organizaţiei iraniene de energie atomică, Ali Akbar Salehi. „Sunt suprins că China a acceptat dominaţia" Statelor Unite, a spus Salehi, citat de Agerpres, avertizând că această atitudine va provoca pierderea progresivă a importanţei Chinei în statele musulmane.

   Sancţiunile restricţionează investiţiile Teheranului în străinătate, în anumite domenii sensibile. Navele iraniene vor putea fi inspectate în apele internaţionale. Este, de asemenea, interzisă, vânzarea către Iran a 8 noi tipuri de armament greu.

    În timp ce Barack Obama crede că aceste sancţiuni, cele mai severe de până acum, vorbesc clar despre decizia comunităţii internaţionale de a stopa înarmarea nucleară, președintele Mahmoud Ahmadinejad crede că sancţiunile sunt o batistă folosită, bună de aruncat la coșul de gunoi. "Nu cred că este cineva care să creadă că aceste noi sancţiuni vor determina Iranul să renunţe la programul său nuclear" a comentat Sharon Squassoni, expert în proliferarea nucleară la Centrul pentru studii internaţionale și strategice, citat de AP.