Al 4-lea dezastru pentru Japonia – căderea economiei

47

După cutremur, tsunami și exploziile la reactoarele nucleare, Japonia se confruntă cu o a patra criză, de data aceasta în zona financiară. Economia Japoniei cunoaște o scădere dramatică, generată de pagubele dezastrului și de incapacitatea de producţie a ţării.

După o cădere de 6% înregistrată luni, indicele bursier nikkei a scăzut marţi la 12%, alimentând temerile cu privire la escaladarea crizei nucleare. Alte pieţe asiatice au cunoscut același trend, scrie AP. Este cea mai mare scădere a indicelui din octombrie 2008, notează AFP.

Scăderea vine în ciuda unei injecţii masive de lichidităţi a Băncii Japoniei, care a pompat 61,2 miliarde de dolari pentru a calma temerile cu privire la riscul de colaps al sistemului bancar japonez. Injectarea celor 5 trilioane de yeni a venit la o zi după ce banca Japoniei făcuse același lucru cu o zi înainte, dar cu o sumă de trei ori mai mare, 15 trilioane de yeni. În a doua zi de cădere este evident că intervenţiile băncii au ajutat la calmarea spiritelor doar în primă fază. Altă măsură luată de Banca Japoniei a fost creșterea programului de cumpărare a bondurilor guvernamentale, de la suma de 5 trilioane de yeni la 50 de trilioane (aproximativ 486 miliarde dolari). Dobânda este practic zero.

Un efect ce va urma acţiunilor băncii este, în opinia unor analiștii financiari, creșterea dobânzilor. Japonia deja are o datorie masivă, de 200% din PIB, aceasta fiind cea mai mare dintre ţările dezvoltate. „Japonia va fi mai săracă, din pricina acestui dezastru", spune Peter Morici, profesor de economia afacerilor la University of Maryland. „Reconstrucţia va consuma toată bogăţia financiară a Japoniei."

Motoarele economiei japoneze produc la nivel de avarie sau deloc. Căderea sau limitarea electricităţii a afectat serios marile industrii: porturile sunt închise, uzinele de oţel au oprit producţia, marile rafinării au încetat temporar activitatea. Infrastructura de transport este serios afectată în prefecturile (statele) lovite de cutremur și tsunami. Marile companii de automobile sau electronice au oprit de asemenea producţia. „Nu avem nicio posibilitate de a scoate produsele din uzine, chiar dacă le-am face, din moment ce drumurile și sistemul de distribuţie sunt serios afectate", a spus purtătorul de cuvânt al Honda Motor Co. Acţiunile operatorului nuclear Tokyo Electric Power Co. au scăzut cu 23,57%. Acţiunile Toyota au scăzut cu 7,92%, Honda cu 6,49% iar Nissan cu 9,52%.

Japonia tocmai a pierdut anul acesta locul 2 în economiile lumii, fiind devansată de rivala China. Criza generată de cutremur, tsunami și exploziile la centralele nucleare va avea o notă de plată uriașă. Pentru reconstrucţia ţării va fi nevoie de miliarde de dolari. Analiști de la Credit Suisse și Barclays Capital estimează pagubele la 15 trilioane de yeni, aproximativ 183 miliarde de dolari, adică undeva la 3% din PIB. „Când se va trage linie, nota de plată va fi probabil de câteva sute de miliarde de dolari", spune Song Seng Wun, economist la CIMB-GK Research din Singapore.