Comunicat în Japonia: „Nu ieșiţi afară! Risc de radiaţii”

21

Criza nucleară s-a accentuat marţi, 15 martie. Oficialii japonezi au declarat că scurgerile de material radioactiv au ajuns la un nivel care „are impact asupra sănătăţii oamenilor". În același timp, riscul de noi scurgeri este „foarte mare", informează AP.

Premierul japonez Naoto Kan a vorbit la televiziunea naţională cerând tuturor locuitorilor de pe o rază de 30 de km în jurul centralelor din Fukushima să rămână în casele lor. „Nivelul de radiaţie pare a fi foarte ridicat și există riscul ca mai multe radiaţii să fie emise", a spus Kan.

La centrala Fukushima Dai-ichi au avut loc trei explozii în lanţ, ca urmare a întreruperii alimentării cu electricitate generată de cutremur și tsunami. Ultima explozie a avut loc marţi dimineaţa, la Unitatea 2. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Japoneze de Siguranţă Nucleară a spus că miezul reactorului nu a fost afectat, dar că împrejurimile containereului ar putea fi afectate. Secretarul guvernului a spus că un al patrulea reactor al complexului este afectat de un incendiu, având loc o emisie de radiaţii.

„Vorbim acum de niveluri care pot afecta sănătatea umană. Vă rugăm să nu ieșiţi afară. Vă rugăm să rămâneţi în locuinţe. Închideţi ferestrele și nu ventilaţi casele. Nu porniţi aparatele de ventilaţie. Nu scoateţi rufele afară", a spus secretarul cabinetului de la Tokyo, referindu-se la zona afectată.

„Este ca în filmele de groază", spune un cetăţean de 49 de ani a cărui casă a fost luată de ape. „Casa s-a dus, iar acum ei îmi spun să nu ies afară!"

Guvernul japonez a cerut ajutor internaţional în administrarea crizei nucleare. În întreaga lume administraţiile reevaluează siguranţa și riscurile centralelor nucleare. Este cea mai mare criză nucleară pe care o cunoaște Japonia după Hiroshima și Nagasaki din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este cea mai mare criză nucleară de la explozia din 1986 de la Cernobîl. Bilanţul oficial al morţilor este de 2.400 de persoane. Sunt însă mii de oameni încă daţi dispăruţi.