Cum își recompensează o firmă din Japonia angajaţii care nu fumează

215

O companie din Japonia a găsit o metodă inovatoare de a-și recompensa angajaţii care nu fumează. Astfel, compania Piala le oferă angajaţilor săi nefumători 6 zile în plus de concediu faţă de acelora care au acest obicei.

Această măsură a fost luată la un an după ce angajaţii nefumători și-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că lucrează mai mult decât colegii care iau frecvent pauze de ţigară. Birourile companiei sunt situate la etajul 29 într-o clădire din Ebisu, un cartier din Tokyo, iar cine vrea să fumeze trebuie să meargă la demisol. Astfel, fiecare pauză durează aproximativ 15 minute, dar fumătorii îşi termină programul de lucru la aceeași oră cu angajaţii nefumători.

„Sper să-i încurajez astfel pe fumători să renunţe la acest obicei folosindu-mă de stimulente, nu de sancţiuni”, a declarat Takao Asuka, CEO-ul companiei Piala. Se pare că măsura adoptată a fost una de succes, întrucât în urma implementării 4 din cei 42 de angajaţi câţi are firma s-au lăsat de fumat, au informat reprezentanţii companiei.

Succesul deciziei luate de Takao Asuka vine într-o perioadă în care multe companii din Japonia încearcă să găsească metode prin care să îi determine pe angajaţi să facă alegeri mai bune în privinţa menţinerii unei stări de sănătate optime. Guvernul japonez se confruntă cu o presiune internaţională de a reduce fumatul în spaţiile publice înainte de Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo.

În Japonia unul din cinci adulţi fumează, iar bărbaţii sunt de trei ori mai expuși riscului de a fuma, comparativ cu femeile, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproximativ 130.000 de persoane mor în fiecare an în Japonia din cauza afecţiunilor cauzate de fumat. Prin comparaţie, 15% dintre adulţii americani fumează, procent ce a scăzut de la 20% în 2005. Scăderea numărului de fumători se datorează în parte iniţiativelor din domeniul sănătăţii și legilor care interzic fumatul în anumite zone.

Mai mulţi bărbaţi decât femei fumează, iar unele sectoare de activitate au un procent mai mare de fumători decât altele. Studii recente au arătat că lucrătorii din construcţii, minerii și angajaţii din domeniul hotelier și al industriei alimentare au rate semnificativ mai mari de fumători, în timp ce personalul din domeniul educaţiei, al formării și din domeniul academic au avut cele mai scăzute procente de fumători.

Tutunul este unul dintre cei mai periculoşi duşmani ai sănătăţii, cu mai mult de cinci milioane de victime anual, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Timpul a demonstrat că măsurile legislative și campaniile realizate în scopul descurajării fumatului pot fi foarte eficiente. Potrivit experţilor de la Universitatea Yale, în Statele Unite, campaniile antifumat au salvat aproximativ 8 milioane de vieţi în decursul a 50 de ani.

Și România a declarat război ţigărilor. Peste 350 de organizaţii neguvernamentale au iniţiat programul Iniţiativa 2035 – prima generaţie fără tutun a României”. Astfel, într-o scrisoare deschisă se solicită parlamentului și guvernului adoptarea în regim de urgenţă a unor modificări legislative care să aibă menirea de a „îndepărta orice sursă” de publicitate și promovare directă și indirectă pentru produsele din tutun.

Fumătorii din întreaga lume ar putea deveni „imuni” la nicotină, pierzându-şi plăcerea de a fuma, spun mai mulţi cercetători americani, datorită unui vaccin care inundă organismul cu anticorpi atunci când nicotina pătrunde în organism. Deocamdată vaccinul şi-a dovedit eficienţa doar în experimentele pe cobai. Va mai dura, probabil, câţiva ani înainte ca testele pe oameni să indice utilitatea noului remediu. Profesorul Ronald Crystal, coordonatorul studiului, este însă convins că metoda va da rezultate.