Separarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene adâncește conflictul cu Rusia

177

Patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu I, şi cel de la Moscova, Chiril, s-au întâlnit vineri, la Istanbul, pentru a discuta despre eforturile conducerii Ucrainei de a obţine autocefalia pentru întreaga Biserică Ortodoxă Ucraineană, care ascultă încă în cea mai mare parte de Moscova.

Cererea autocefaliei a fost iniţiată de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și a primit aprobarea Radei de la Kiev în aprilie 2018. Ucrainenii își întemeiază cererea pe argumente de „securitate naţională”, pe fondul conflictului din estul ţării, provocat de aspiraţii separatiste sprijinite de Moscova.

În ciuda opoziţiei din partea rușilor, patriarhul Bartolomeu l-ar fi informat pe Chiril că „examinează încă din luna aprilie căile” pentru a acorda autocefalia Bisericii Ortodoxe. Cel puţin aceasta este asigurarea pe care o dă mitropolitul Emanuel al Parisului, prezent la discuţiile de vineri. Potrivit acestuia, „nu există, în acest moment, cale de întoarcere”.

Întâlnirea de la Istanbul este prima care se desfășoară între cei doi conducători religioşi în ultimii doi ani. Întrevederea a avut loc la sediul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol şi a durat peste două ore. Ortodocşii din Ucraina sunt împărţiţi între o mare parte care aparţin Bisericii din subordinea Patriarhiei de la Moscova şi o altă parte care este credincioasă Patriarhiei de la Kiev. Aceasta din urmă s-a autoproclamat ca atare după independenţa ţării, în 1992, şi nu este recunoscută, în prezent, de nicio Biserică Ortodoxă din lume.

Deși nu este propriu-zis liderul tuturor ortodocșilor, cum este papa în cazul catolicilor, patriarhul Bartolomeu are dreptul exclusiv de a emite un „tomos al autocefaliei”. Pentru Biserica Ortodoxă Rusă și pentru prestigiul regional al Rusiei, „plecarea” Bisericii Ortodoxe Ucrainene ar fi o lovitură puternică.

Niciun articol de afișat