Cutremur în Japonia: cea mai puternică replică (Video)

27

Japonia a fost zguduită de un nou cutremur joi 7 aprilie. Seismul din regiunea Sendai s-a soldat cu victime, pagube materiale și alertă de tsunami.

Agenţia de meteorologie japoneză a anunţat magnitudinea cutremurului la 7,4 grade. În evaluarea USGS, seismul poate fi considerat o replică a seismului de 9 grade, aceasta fiind totuși cea mai mare replică din 11 martie. Cutremurul a generat panică pentru că s-a produs mult mai aproape de coastă decât cel anterior. Alerta de tsunami a fost ridicată însă după o oră și jumătate. Au fost înregistrate 2 decese și 132 de răniţi, câteva drumuri și case distruse. Aproape 2,6 milioane de case au rămas și de data aceasta fără electricitate. Cutremurul care a durat aproape un minut s-a simţit și la Tokio.

Șase centrale electrice și-au oprit activitatea, după care au revenit în decurs de câteva ore. Unele dintre centralele nucleare au trecut pe alimentarea cu electricitate oferită de generatoare diesel. O singură centrală nucleară la nord de Sendai a avut probleme cu răcirea reactorului, dar situaţia a revenit la normal. O centrală nucleară din Onagawa a anunţat că o cantitate de apă radioactivă a ieșit în afara bazinelor, dar nu a trecut dincolo de zona de siguranţă.

Matsuko Ito, o femeie de 64 de ani, stă într-un adăpost după ce a rămas fără casă în urma cutremurului din 11 martie. A început să ţipe când a simţit din nou cutremurul, aproape de miezul nopţii. „Nu se mai poate", spune Ito. „Ceva s-a schimbat. Lumea e pe dos. Nici măcar norii nu se mai duc pe direcţia cunoscută."