Doi candidaţi cu dizabilităţi severe au devenit membri ai Senatului Japoniei

77

Eiko Kimura, de 54 de ani, și Yasuhiko Funago, de 61 de ani, candidaţi din partea formaţiunii politice Reiwa Shinsengumi, vor face parte în premieră din noul Senat al Japoniei (Camera Consilierilor), marcând o victorie importantă pentru persoanele cu dizabilităţi din ţară, notează ziarele Kyodo şi Japan Times.

Yasuhiko Funago are 61 de ani și suferă de 20 de ani de scleroză laterală amiotrofică, numită și boala Lou Gehrig, o boală neurodegenerativă în care mușchii se atrofiază progresiv.

„Vă mulţumesc din suflet! Cred că datorită acestor alegeri, atitudinea oamenilor faţă de cei cu handicap se va schimba treptat. Sunt foarte emoţionat. Poate par fragil, dar am mai mult curaj decât alţii, pentru că pentru mine e o chestiune de viaţă şi de moarte”, au fost cuvintele lui Funago, citite de asistenta sa, în cadrul unei conferinţe de presă dintr-un hotel din Tokio. Bărbatul se deplasează într-un scaun cu rotile și respiră cu ajutorul unui aparat, dar poate scrie cu un echipament special, pe care îl manevrează cu mișcările mandibulei.

În trecut, un parlamentar din Camera Reprezentanţilor a fost diagnosticat în timpului mandatului cu aceeași boală, însă Fungo este prima persoană deja diagnosticată care câștigă un loc în Dieta Japoniei. Potrivit Asociaţiei Japoneze de Scleroză Aniotrofică Laterală, este destul de neobișnuit chiar la nivel internaţional ca un pacient cu scleroză amiotrofică laterală să fie ales în parlament.

Eiko Kimura, în vârstă de 54 de ani, suferă de paralizie cerebrală încă din copilărie și și-a explicat decizia de a candida în alegerile legislative prin dorinţa de a lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, denunţând condiţiile în care acestea sunt tratate în instituţiile de îngrijire de specialitate. „Fiecare vot al persoanelor cu dizabilităţi severe m-a mișcat și m-a făcut să simt că trebuie să muncesc din greu”, a afirmat Kimura.

Formaţiunea Reiwa Shinsegumi, creată în aprilie, nu a fost încă acreditată ca partid politic. Liderul său, actorul Taro Yamamoto, care era al treilea pe lista formaţiunii, după Funago şi Kimura, şi-a pierdut locul din Senat. Într-o conferinţă de presă, Yamamoto a declarat că pierderea sa este compensată de faptul că „Reiwa Shinsengumi a reușit un avans imens”, formaţiunea devenind eligibilă pentru primirea de subvenţii, după ce a câștigat peste 2% din voturile alegătorilor.

De asemenea, Yamamoto a subliniat că a trimite în Dietă persoane care au dizabilităţi reprezintă o modalitate de a promova cele mai bune politici legate de categoria persoanelor cu acest gen de probleme.

„Japonia a ratificat în 2014 Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Handicap. De atunci au trecut 5 ani și, în cele din urmă, începem să vedem rezultate tangibile”, a punctat Satoki Shimbo, profesor la Universitatea Hosei.