Risc de dezastru nuclear în Japonia

18

După cutremurul de vineri de 8,9 grade Richter, urmat de valul tsunami uriaș de 10m, o nouă ameninţare planează asupra Japoniei, riscul unui dezastru nuclear. Șase reactoare nucleare japoneze au fost puse sub stare de urgenţă din cauza crizei declașate de imposibilitatea răcirii acestora. Premierul japonez a spus că ţara trece printr-un „dezastru fără precedent".

În urma cutremurului de vineri s-a întrerupt alimentarea cu electricitate a centralei nucleare Fukushima. Sistemele de back-up nu s-au declanșat în timpul estimat. Fără curent și cu o infrastructură de răcire prin conducte afectată serios de cutremur, autorităţile au decis eliberarea în aer a unui conţinut radioactiv pentru răcirea reactorului. În cele din urmă s-a apelat la alternativa de răcire cu ajutorul apei transportate din mare.

Incapacitatea de răcire a dus sâmbătă o explozie care a distrus zidul Unităţii 1 ce aparţine de centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, lăsând dezgolită infrastructura metalică. Unitatea 2 nu a avut de suferit în timp ce o prăbușire parţială a Unităţii 3 este „foarte posibilă", după cum a spus presei secretarul cabinetului japonez, citat de AP.

Riscul cel mai mare e dat de ceea ce în limbaj neoficial se numește „meltdown". Deși termenul nu este unul tehnic, prin el se înţelege cedarea sistemelor din cadrul complexului nuclear și a capacităţilor acestora de a gestiona temperaturile. Riscul de „meltdown" este acela că, la o temperatură mai mare de 2200 grade Celsius, barele de uraniu se topesc și, asemeni unei lave incandescente atacă baza containerelor iar apoi temelia complexului în care se află. Containerele reactoarelor au pereţi cu grosimea de 15cm, realizaţi din oţel inoxidabil, în timp ce exteriorul este înconjurat de ziduri groase de beton.

Duminică dimineaţa oficialii au confirmat procesul de „meltdown", fără a putea indica gradul de distrugere la care s-a ajuns. „Credem că e posibil ca topirea să fi avut loc. Este în interiorul reactorului. Nu putem vedea. Totuși, credem că topirea a avut loc", a declarat secretarul guvernului, cu referire la reactorul din Unitatea 1.

Operatorul centralelor nucleare, Tokyo Electric Power a declarat că nivelul radiaţiilor din jurul centralei Fukushima au crescut peste limita de siguranţă dar că nu implică automat „o imediată ameninţare" pentru sănătatea oamenilor. Conform măsurătorilor efectuate, nivelul în exteriorul Unităţii 1 a fost de 8 ori mai mare decât cel normal, în timp ce în interior a fost de 1000 de ori mai mare. Peste 170.000 de oameni au fost evacuaţi pe o rază de 20km în jurul centralei nucleare din Fukushima.

„Dacă accidentul ia sfârșit în momentul acesta, deja este în topul celor mai mari trei accidente din istoria centralelor nucleare", a declarat pentru CNN John Cirincione, expert în materiale radioactive și președintele Plugshares Fund, o organizaţie implicată în securitate și pace. Pe primul loc rămâne Cernobîl, 1986 și pe locul doi Pennsylvania, 1979. Pe scara INES de la 1 la 7, unde 7 este un accident major, autorităţile japoneze au clasificat accidentul ca fiind unul de grad 4. Accidentul din Pennsylvania a fost de grad 5 iar Cernobîl de grad 7.

Cu cele 55 de reactoare nucleare, Japonia este al treilea producător mondial de electricitate. Acestea sunt amplasate în 17 centrale, și acoperă 30% din consumul intern. Centrala Fukushima avea programată pe 26 martie aniversarea a 40 de ani de funcţionare, din 1971.