Cutremurul din Japonia a înclinat din nou axa Pământului

4411

Puternicul cutremur care a declanșat și un tsunami a schimbat harta Japoniei și a mișcat axa Pământului.

Conform Institutului Naţional de Geofizică și Vulcanologie din Italia, cutremurul de 8,9 grade Richter a modificat înclinaţia axei Pământului cu aproximativ 10cm. Efectul va fi acela de creștere a vitezei de rotaţie a Pământului și micșorare a zilei cu aproximativ 1.6 microsecunde.

Prin mișcarea plăcilor tectonice elemente din masa planetei se apropie sau se depărtează de axa Pământului, ducând la modificarea vitezei de rotaţie. Cutremurul din Chile din 2010 a înclinat axa Pământului și a micșorat ziua cu 1,26 microsecunde în timp ce cutremurul din 2004 din Sumatra care a dus și la tsunami-ul devastator a avut ca efecte micșorarea zilei cu 6,8 microsecunde. Pământul se rotește în jurul axei sale în 86.400 de secunde, adică 24 de ore. Un milion de microsecunde reprezintă o secundă. Scurtarea lungimii unei zilei la nivel de microsecunde, nu afectează viaţa pe planetă a fiinţelor umane.

În plan terestru, coasta Japoniei a fost modificată prin mișcarea principalei insule a ţării cu câţiva metri. Un geofizician al US Geological Survey a spus, citat de CNN, că o staţie GPS folosită pe coasta Japoniei arată acum o modificare a coordonatelor sale cu circa 2,4m. Cutremurul din 2004 din Sumatra a dus la coborârea unor insule cu până la 3m în timp ce altele s-au ridicat cu 1,5m. A fost nevoie de o revizuire a hărţilor după ce anumite insule s-au deplasat pe orizontală cu până la 36m.

Cutremurul din 11 martie 2011 a fost cel mai puternic în istoria înregistrată a Japoniei. Conform unui reprezentant al Observatorului Pământului LaMont-Doherty din cadrul Columbia University, cutremurul a fost „de sute de ori mai puternic" decât cel din Haiti, 2010. Valul care i-a urmat a traversat întregul Ocean Pacific. Nu mai puţin de 50 de ţări au primit alertă de tsunami. Cutremurul a avut peste 160 de replici în primele 24 de ore, 141 dintre acestea fiind de o magnitudine mai mare de 5 grade Richter, iar 25 cu o magnitudine de peste 6.