De ce iubește Putin problema Snowden

12

Vladimir Putin pare să fi primit un cadou neașteptat din partea lui Edward Snowden, fostul analist NSA, acuzat de spionaj, atunci când a aterizat pe sol rusesc.

Edward Snowden a fugit din Hong Kong în Rusia și încă nu se știe dacă are o destinaţie ulterioară sau plănuiește să ceară azil politic în Rusia. Ceea ce se știe este că Statele Unite au cerut Rusiei să îl extrădeze, pentru a fi judecat că a dezvăluit informaţii secrete despre programul de spionaj global derulat de NSA.

Putin a declarat marţi că nu ar vrea ca Snowden să rămână în zona de tranzit a aeroportului din Sheremetyevo, spunând că „cu cât își alege mai repede o destinaţie finală, cu atât mai bine va fi pentru el și pentru Rusia," citează The Atlantic. Dar în același timp, Putin a spus că nu îl va extrăda pe Snowden.

Președintele rus a demonstrat de-a lungul carierei sale că are o predilecţie pentru pedepsirea dizidenţilor, fie ei bogaţi, de genul Mikhail Khodorkovsky, fie ei populari, precum Pussy Riot. Deci ne-am putea aștepta să fie înţelegător faţă de dorinţa americanilor de a-l prinde pe Snowden.

Dar în același timp, Putin a demonstrat cu fiecare ocazie că politica sa externă are scopul principal de a se opune Statelor Unite. A demonstrat-o în problema Siriei, a Iranului, a sistemului de apărare anti-rachetă și a problemei adopţiilor de către cuplurile americane. Nu se știe cât va sta Snowden în Rusia, dar va fi o ședere de care Putin poate să profite într-un fel sau altul.