Putin consideră BORu „un partener natural” al puterii politice

111

Într-un film de două ore realizat de Departamentul pentru Comunicare al Bisericii Ortodoxe Ruse şi difuzat luni de postul public Rossia, președintele Putin declară că vede în Biserică un „partener natural" al puterii politice.

„În momentele cele mai critice ale istoriei noastre, poporul nostru s-a întors la rădăcini, la religia creştină şi la valorile spirituale", a declarat Putin în filmul „Al doilea botez al Rusiei", conform Mediafax.

Cooperarea din ce în ce mai strânsă între stat și Biserică este vădită și în același timp destul de criticată. Numeroase voci au protestat când în școli religia a căpătat un rol din ce în ce mai important, prin cursurile de „cultură ortodoxă", sau când anul trecut, membre ale grupului protestatar Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru interpretarea unei rugăciuni „anti-Putin" în Catedrala din Moscova.

Putin vede în Biserică singura instituţie capabilă „să umple vidul moral creat de absenţa unor repere, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice", iar Biserica vede în Putin „un lider trimis de Dumnezeu".

Buna relaţie dintre cei doi poli de putere și influenţă a fost înfăţișată în ochii publicului mai ales în ultima campanie prezidenţială, când Patriarhul Kiril al Moscovei a dus o adevărată campanie pentru alegerea lui Putin. Cuvintele deosebit de elogioase la adresa președintelui au cauzat proteste din partea rușilor care văd cu ochi buni interferenţa religiei în treburile statului.

Paul Valliere, un profesor de la Universitatea Butler de religie a declarat pentru canalul american că prin implicarea lui Putin, „Biserica are un rol de vizibilitate în aproape fiecare sector al vieţii".

Pentru mai multe informaţii despre această problemă citiţi și articolul Vladimir Putin și parteneriatul cu religia