Cum te pot ataca hackerii pe telefonul mobil

283

Atacurile asupra telefoanelor mobile s-au înmulţit cu 614% în perioada martie 2012- martie 2013, avertizează specialiștii în telecomunicaţii.

Cele mai multe atacuri (92%) au loc asupra telefoanelor mobile care operează cu sistem Android. Experţii din Silicon Valley (California) pun acest procentaj mare și pe seama faptului că sistemul ocupă aproape trei sferturi din piaţa telefoanelor mobile cu internet. Cu toate astea, suntem avertizaţi că „toate sistemele de operare au propriile vulnerabilităţi", citează Medifax.

Cel mai simplu și mai folosit mod prin care hackerii atacă telefoanele mobile este prin trimiterea unui mesaj comercial care propune un serviciu fals, prin care se cere o plată modică, de 10 sau 50 de cenţi.

Karsten Nohl, fondatorul Security Research Labs din Berlin, a demonstrat cum se pot sparge cartelele SIM în doar câteva minute. El explică pentru New York Times că un simplu SMS ce pare să vină de la operatorul de telefonie mobilă profită de o eroare de criptare a celor mai multe cartele SIM, prin care hackerul poate obţine un cod de 56 de cifre care permite cipului să fie modificat. Cu această parolă se poate instala un virus care îi permite hackerului să spioneze convorbirile şi mesajele, să facă achiziţii pe internet sau chiar să dea telefoane şi mesaje de pe acel număr. Majoritatea producătorilor de cartele SIM au început să renunţe la această tehnologie de criptare, dar mulţi oameni nu şi-au schimbat cartela SIM în ultimii ani, fiind vulnerabili la un asemenea atac.

Un studiu realizat de către o societate de securitate informatică americană arată că cele mai multe atacuri cibernetice provin din China și Indonezia, după care Statele Unite, Turcia, Rusia și India. Pe locul 9 se află România.