Rusia şi Irakul, parteneri în afaceri cu arme

51

Agenţia de stat a Rusiei, RIA Novosti, a anunţat marţi încheierea unei afaceri de 4,2 miliarde de dolari, în urma căreia Irakul urmează să cumpere elicoptere de atac şi sisteme mobile de apărare împotriva atacurilor aeriene, de producţie rusească.

Un analist a declarat pentru agenţia de presă că afacerea este un semn clar a faptului că Irakul începe să se detaşeze de SUA. O tendinţă sesizată şi de autorităţile americane, care au declarat la două zile după anunţ, că „guvernul irakian a indicat mereu o preferinţă pentru Statele Unite, ca partener în scopuri de înarmare," scrie CNN.

„Este foarte clar că influenţa Americii în Irak a fost excesivă," a declarat Ruslan Pukhov, de la Centrul de Analiză pentru Stategie şi Tehnologii. „Guvernul şiit din această ţară începe să se conducă singur, mai independent de Washington şi mai aproape de Iran," a mai declarat el pentru CNN.

Irakul iniţiase o afacere de 12,3 miliarde de dolari cu Statele Unite, conform ambasadei americane, dar unii oficiali irakieni să plâng că tranzacţiile avansează foarte greu. Afacerea cu Rusia vine la câteva săptămâni după ce vice preşedintele american a cerut ajutor Irakului să oprească armele care sunt destinate Siriei.