Rusia vrea să îşi schimbe radical strategia economică

107

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunţat că Rusia este dispusă să ofere un premiu oricărei persoane care va găsi metoda ca ţara să nu mai fie dependentă de materiile prime, informează Ria Novosti.

„Drept rezultat, suntem puternic dependenţi de hidrocarburi şi nu este uşor să renunţăm la acest model. Dar trebuie să rezolvăm problema, şi în acest sens susţin opinia că trebuie să o facem şi trebuie să o facem repede", a spus premierul într-un discurs în faţa Dumei de Stat.

Raportul Global Strategie, elaborat anul trecut, arată că economia Rusiei se va baza în principal pe materiile prime până în 2030, dar şi pe industriile high-tech şi spaţială, moştenite din perioada sovietică.

De aceea, guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, a declarat săptămâna trecută că Rusia trebuie să regândească modelul de creştere economică. Pentru aceasta, statul ar trebui să „pună accentul pe sursele interne de dezvoltare, diversificare, creşterea investiţiilor şi îmbunătăţirea climatului investiţional", arată sursa citată.