Ruşii, conştienţi de golul între idealurile democratice şi realitate

98

Ruşii încă îşi exprimă aprobarea puternică pentru preşedintele Vladimir Putin, aşa cum au făcut de ani de zile, însă din ce în ce mai mulţi aprobă, de asemenea, protestele politice care au avut loc pe teritoriul ţării, încă din luna decembrie.

Proiectul Global Attitudes, realizat de Pew Research Center în Rusia, între 19 martie şi 4 aprilie, în săptămânile care au urmat alegerilor prezidenţiale, a constatat îngrijorarea ruşilor asupra economiei, credinţa scăzută într-un lider puternic, precum şi un decalaj tot mai mare între idealuri şi realităţi.

De exemplu, 71% din cei chestionaţi au afirmat că un sistem judiciar corect este foarte important, dar doar 17% au spus că Rusia are unul. Diferenţe mai mici, dar semnificative, au reieşit din opiniile respondenţilor cu privire la alegeri oneste, mass-media necenzurată, libertatea de exprimare şi libertatea religioasă.

Pew a concluzionat că ruşii sunt conştienţi de un „decalaj în democraţie”, între ceea ce ar trebui să fie şi ceea ce este. Rezultatul sondajului este un semn al aşteptărilor brusc mai mari pe care le au ruşii de la societatea lor de astăzi, împreună cu dezamăgirile profunde pe care le trăiesc.

Conform Washington Post, aceste rezultate ajută la explicarea erupţiei de proteste de stradă în Moscova, după alegerile parlamentare aparent fraudate, din 4 decembrie.