Marea Britanie ar putea subvenţiona tratamente FIV pentru cuplurile gay

690

O agenţie majoră de consultanţă în domeniul sănătăţii susţine că Marea Britanie ar trebui să își extindă programul de tratament gratuit pentru fertilitate și pentru femeile de până la 42 de ani, precum și în cazul cuplurilor de parteneri de același sex. Potrivit analiștilor AP, este foarte posibil ca recomandarea să fie urmată de multe dintre centrele medicale engleze.

Sistemul britanic de sănătate plătește în general până la 3 tratamente de fertilizare in-votro pentru cuplurile care au încercat să aibă un copil timp de cel puţin trei ani. Multe dintre clinicile finanţate de guvern tratează, de asemenea, și cupluri gay, însă recomandările actuale solicită acest lucru în mod explicit, deși necoercitiv.

Directivele vor afecta cel mai probabil doar o mică parte a pacienţilor și va rămâne la latitudinea spitalelor dacă să finanţeze sau nu astfel de tratamente, în condiţiile în care sistemul britanic de sănătate a decis reducerea bugetului cu 31 de miliarde de dolari, până în 2015. Un ciclu FIV costă în mod obișnuit peste 4.730 de dolari, iar spitalele sunt libere să decidă cine primește și cine nu primește un astfel de tratament.

În Europa, ţări precum Franţa, Germania, Italia și Elveţia interzic cuplurilor gay și de lesbiene să primească tratamente de fertilizare in-votro și impun limite de vârstă femeilor eligibile, excluzând de la tratament femeile de peste 40 de ani.