Zeci de ruși își cer iertare pentru MH17

495

În urma prăbușirii tragice a zborului 17 Malaysia Airlines au murit 298 de oameni, dintre care 193 erau olandezi. Deși Rusia neagă că ar fi implicată în doborârea aeronavei, zeci de ruși își cer iertare așezând flori, animale de pluș, desene și mesaje de părere de rău, lângă ambasada Olandei din Moscova.

În timp ce teoriile conspiraţioniste curg în stânga și în dreapta, iar vina este aruncată peste gardul vecinului, oamenii de rând, ruși, simt că au de ce să-și ceară iertare faţă de familiile celor aproape 300 de victime.

Zecile de flori și mesaje scrise sau desenate indică destul de clar faptul că o mare parte din ruși cred că Rusia este parţial responsabilă pentru ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei.

„Copiii nu ar trebui să moară” – scrie pe un desen ce reprezintă un avion în flăcări.

„Ne e teamă, ne e rușine, plângem.” – este un alt mesaj.

În câteva interviuri acordate CNN, persoanele prezente lângă ambasadă și-au exprimat părerea cu privire la implicaţia Rusiei și responsabilitatea pe care o poartă în acest moment.

Îmi este greu să recunosc că ţara noastră ar putea fi implicată în acest accident. Cred că sunt multe dovezi care arată că suntem în relaţii strânse cu separatiștii din Ucraina. Presupun că e evident că îi sprijinim oferindu-le arme și de aceea cred că nu contează cine a dat drumul acelei rachete. Suntem implicaţi prin faptul că-i sprijinim pe teroriști”, a declarat Yuri Yemshanov.

De aceeași părere este și soţia sa, care crede că Rusia este nevinovată, dar în același timp crede că în primul rând trebuie să își ceară iertare faţă de victimele atacului.

Surprinzător sau nu, chiar și un cetăţean olandez stabilit în Moscova a declarat că este de părere că Vestul are o imagine greșită despre Putin. Cu toate acestea, el a mai adăugat și că Putin ar fi trebuit să ia atitudine.

A sosit momentul să-și asume responsabilitatea și să aducă pacea în acea regiune.”

Poziţia oficială a președintelui Vladimir Putin este că operaţiile militare ucrainiene împotriva rebelilor sunt vinovate pentru tragedia de săptămâna trecută.

În urma unor rapoarte, conform cărora atât rămășiţele, cât și trupurile au fost mutate și modificate, prim-ministrul olandez, Mark Rutte, le-a declarat reporterilor că i-ar fi spus lui Putin că „oportunitatea de a arăta lumii că vrea să ajute este pe cale să expire”.