Copiii sirieni, „actori” aflaţi de ambele părţi ale baricadei

68

Nu doar că în Siria războiul civil a afectat definitiv şi ireversibil vieţile a mii de copii, dar aceştia au devenit actori într-un film de război, luptând cot la cot cu adulţii într-un război care nu le aparţine.

Nu doar că în Siria, războiul civil a afectat definitiv şi ireversibil vieţile a mii de copii, dar aceştia au devenit actori într-un film de război, luptând cot la cot cu adulţii într-un război care nu le aparţine.

Un videoclip de la începutul anului 2012, la aproape un an de la debutul protestelor, arăta un băiat de 10 ani, cu o armă în mână, luptând împotriva rebelilor. Apoi, un raport al Human Rights Watch arăta că băieţii de doar 14 ani sunt folosiţi pentru apărarea resurselor de hrană şi muniţie, în timp ce băieţii de 16 ani participă activ la război.

„Războiul ne-a afectat viaţa în aşa măsură încât ne aflăm în situaţia teribilă în care nu putem să îi împiedicăm pe copii să lupte în război, de partea jihadiştilor sau a rebelilor. Aceştia sunt copiii care au participat la proteste, împreună cu părinţii lor, în urmă cu doi ani. Acum au devenit războinici şi cei mai mulţi sunt orfani. Această generaţie de sirieni este oricum sacrificată", a declarat Mourad al-Cham, purtător de cuvânt al comitetului de coordonare Ghouta al-Gharbiya (Damasc).