În numele lui Assad: Orori într-o închisoare siriană secretă

378

Amnesty International acuză guvernul sirian de crime în masă. Mii de deţinuţi ar fi fost chinuiţi și spânzuraţi în campanii sistematice de tortură, într-o închisoare de lângă Damasc.

Raportul prezentat de Amnesty International susţine că oficialii unui penitenciar militar aflat în subordinea guvernului sirian au desfășurat în ultimii şase ani o „campanie monstruoasă” de atrocităţi secrete, care a inclus spânzurarea în masă a mii de persoane. Acţiunile au avut loc între 2011 și 2015, dar nu este exclus ca ele să continue și în prezent. Conform datelor aflate în posesia Amnesty, ar fi fost spânzuraţi zilnic între 20 și 50 de deţinuţi. Totalul este incert, variind între 5.000 și 13.000 de victime pentru primii patru ani de la izbucnirea insurecţiei împotriva regimului condus de președintele Bashar Al-Assad.

Aceste spânzurări în masă au avut loc în cadrul unei „campanii de execuţii extrajudiciare” coordonată direct de către reprezentanţii preşedintelui Bashar al-Assad. Cei mai mulţi dintre condamnaţi erau disidenţi şi oponenţi ai regimului prezidenţial, fiind acuzaţi de instanţe militare în urma unor mărturii forţate şi a unor procese sumare. Amnesty International a documentat cazuri de „tortură repetată, precum şi de privare sistematică de hrană, apă, medicamente şi îngrijire medicală”. În opinia organizaţiei, aceste practici pot fi catalogate drept crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Până de curând se cunoșteau foarte puţine date despre modul în care funcţionează regimul represiv al lui Assad. Raportul Amnesty arată că regimul a executat oameni într-un mod care poate determina o denunţare din partea comunităţii internaţionale. Investigatori ai Amnesty au intervievat 84 de persoane, inclusiv foști deţinuţi, gardieni, judecători și medici care au semnat certificatele de deces ale celor uciși la Saydnaya. Aceste interviuri demonstrează cât de gravă a fost încălcarea drepturilor omului în Siria începând cel puţin cu anul 2011 și „care ar putea constitui o problemă chiar și pentru noua administraţie Trump”, după cum comentează The Atlantic. Execuţiile din interiorul închisorii Saydnaya ar fi fost autorizate de către oficiali de cel mai înalt nivel din guvernul sirian, inclusiv de către marele muftiu.

Cadavrele erau transportate la spitale din apropiere, acolo unde medicii erau obligaţi să semneze acte de deces ca și cum acestea ar fi avut cauze naturale. „Ne este permis să scriem doar două cauze de deces”, a declarat un medic care s-a recomandat cu pseudonimul Yaman. Fie „inima s-a oprit”, fie „respiraţia s-a oprit”, erau concluziile care trebuiau să fie menţionate de medici, pentru a da o formă de acoperire legală crimelor în masă.

„Marea majoritate a celor de la Saydnaya care sunt spânzuraţi şi exterminaţi sunt civili.  Cel mai adesea sunt apărători ai drepturilor omului, disidenţi, jurnalişti, studenţi, demonstranţi. Nu au comis altă infracţiune decât aceea de a fi consideraţi oponenţi ai regimului”, spune un reprezentant al Amnesty International.