Într-o perioadă în care solidaritatea este foarte des invocată în spaţiul politic, câteva sute de români au dorit să lărgească pentru o clipă cadrul ei, empatizând cu cei mai nevoiași.

Agenţia Română pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA România) împreună cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și-au invitat membrii să se implice într-un proiect generos de ajutorare a 7.000 de copii și tineri din familii defavorizate. Astfel că sâmbătă, sute de adventiști din întreaga ţară au împărţit cutii cu daruri pregătite special pentru copii și tineri din familii cu probleme financiare, familii monoparentale sau micuţi din centre de plasament sau orfelinate.

Acţiunea a fost gândită sub umbrela proiectului „Copii ajută copii”, care își propune să încurajeze generozitatea donatorilor tineri și a copiilor. În pregătirea acţiunii, cei mici au primit dinainte pușculiţe din carton, pe care le-au asamblat chiar ei, în care să pună deoparte bani, special pentru ajutorarea altor copii. Pastorul bisericii de care aparţin cei mici le-a transmis detalii despre familiile nevoiașe care ar avea nevoie de sprijinul lor și, pe baza acestor informaţii, copiii, ajutaţi de părinţi, au mers să cumpere daruri. Le-au împachetat pe toate în cutii special pregătite pentru acţiune, iar sâmbătă, împreună cu părinţii și cu alţi voluntari, membri ai bisericii lor, i-au vizitat pe cei cărora aveau să le ofere darurile.

Biserici adventiste din toată ţara au anunţat că vor distribui circa 7.000 de pachete. Aproape 100 de pachete au fost distribuite doar la Centrul de Refugiaţi, din strada Vasile Stolnicu (București). Într-un fost cămin de nefamiliști, înconjurat de blocuri sărace, autorităţile au instalat Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanţii de Azil din București. Unul dintre cele 6 centre de refuaţi din toată ţara. A fost inaugurat în anul 1999 și, potrivit unul locuitor din zonă, citat de Hotnews, nu a mai fost renovat în ultimii 15 ani. Căminul are o capacitate de 320 de locuri.

Referindu-se la proiectul „Copii ajută copii” în ansamblu, directorul ADRA România, Robert Georgescu, apreciază că acesta a reușit să atingă două categorii de obiective. Pe de o parte, asistă membri ai unor categorii sociale defavorizate, iar, de cealaltă parte, promovează spiritul de responsabilitate socială în rândul copiilor și tinerilor. „Micilor donatori li se oferă o educaţie care nu este învătaţă de obicei în cadrul formal de educaţie din România. În același timp, beneficiarii actelor de dăruire sunt sprijiniţi prin cadouri pe care le primesc”, a declarat Georgescu.

La rândul său, reprezentantul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Daniel Chirileanu, care este Director al Departamentului Tineret și Copii al Bisericii, amintea că acţiunea de sâmbătă este parte a unui proiect de anvergură mondială pe care Biserica Adventistă îl desfășoară zilele acestea. „Prin iniţiativa Bisericii Adventiste la nivel mondial – Implicarea Totală a Credincioșilor –, fiecare credincios este încurajat să se implice în slujirea semenului său. În România, ne alăturăm și sprijinim cu toată inima proiectul ADRA «Copii ajută copii» la nivel naţional”, a spus Chirileanu.

ADRA România este parte a reţelei ADRA Internaţional, una dintre cele mai prolifice organizaţii neguvernamentale din lume, cu o prezenţă activă în 139 de ţări. Cei care doresc, pot sprijini ADRA financiar, donând bunuri sau prestând ore de voluntariat. Mai multe informaţii în acest sens sunt disponibile pe site-ul ONG-ulu: adra.ro.