Înapoi în „Epoca de Piatră”: sirienii se ascund în peșteri

87

Bombardamentele aeriene întreprinse de armata siriană împotriva rebelilor au lăsat fără locuinţe peste 100.000 de civili. Cel puţin zece orașe și sate au fost transformate în mormane de beton, obligându-i pe locuitori să-și caute adăpost în peșteri, în mașini sau chiar sub cerul liber, relatează The News Tribune.

Cel mai recent val de migraţie a populaţiei siriene a fost pus în mișcare dupa decizia guvernului de a bombarda orașul Kernaz, pentru a recupera avantajul câștigat de rebeli în această zonă.

Îngroziţi, localnicii au părăsit orașul și mulţi dintre ei și-au găsit adăpost în cele două peșteri din apropiere. „E de nesuportat aici. Azi-noapte am tușit până n-am mai putut și a trebuit să mă învelesc cu multe pături", a spus Um Ali, în vârstă de 32 de ani, care și-a părăsit orașul când a început să fie bombardat de forţele loiale președintelui Bashar al-Assad. „Ne-a transformat în oameni ai străzii", a adăugat Musa, soţia lui Um Ali, făcând referire la președintele sirian.

Cele două peșteri au servit drept camere mortuare pe vremea Imperiului Roman. Cu timpul, au fost jefuite și au ajuns simple adăposturi pentru animale. „Peștera asta era plină de pietre. Ne-a luat două zile să o golim", povestește Um Omar, în vârstă de 36 de ani, care locuiește în una dintre peșteri împreună cu alte 15 persoane din trei familii diferite.

Pentru că au părăsit locuinţele în grabă, singura hrană cu care au venit consta în măsline, ulei de măsline și cimbru, însă refugiaţii au primit făină, orez și alte produse de bază din partea unei brigăzi Farouq, o organizaţie a rebelilor destinată protecţiei civililor. Um Yusuf, o altă locuitoare a peșterii, scoate apă dintr-o fântână din apropiere; de asemenea, cumpără lapte de la un fermier din apropiere pentru băieţelul ei în vârstă de un an și două luni, care are nevoie de îngrijiri medicale la Damasc, dar nu există nici o posibilitate de a fi dus acolo.Cealaltă peșteră din zonă, care are ieșirea înspre sud, e mai caldă și mai luminoasă, însă are dezavantajul că se află mai aproape de zona de bombardament, așa că refugiaţii petrec chiar și zile întregi fără să o părăsească. „Tușim toţi. Toţi suntem bolnavi", povestește unul dintre ei. 

Mohammad Mahmoud Ezedin nu a mai găsit loc în peșteri și și-a stabilit locuinţa în camioneta lui, împreună cu propria familie și cu familia fratelui său. Au lăsat în urmă o casă cu trei camere, cu bucătărie și baie, distrusă de o bombă. Cei zece oameni care locuiesc împreună în camionetă se descalţă înainte de a urca, după obiceiul sirian înainte de a intra într-o locuinţă. „Viaţa noastră e oribilă", mărturisește Ezedin.

Până în prezent, zeci de mii de sirieni și-au pierdut viaţa în conflictul dintre forţele fidele președintelui Bashar al-Assad și cele care se opun guvernării lui. Conflictul a debutat pe 15 martie 2011 printr-un val de demonstraţii, ca parte a fenomenului cunoscut sub numele de „Primăvara arabă". Protestatarii cereau demisia președintelui Bashar al-Assad, a cărui familie se află la guvernare din 1971.