Liderii G8, perspective slabe pentru economia lumii

34

Summitul G8, de două zile, găzduit de Marea Britanie, nu aduce veşti prea bune sau prea clare în ceea ce priveşte economia lumii. Agenda prea încărcată a lăsat pe locul al doilea problemele de fiscalitate, comerţ şi transparenţă şi s-a preocupat de problema războiului civil din Siria. Din păcate, o soluţie îmbrăţişată de liderii marilor puteri ale lumii se lasă aşteptată.

În problema Siriei, toate statele au ajuns la un acord minimal, prin care au convenit că vor „rămâne angajate în căutarea unei soluţii politice pentru criză", se arată în declaraţia finală a G8. Soluţiile care au fost puse în discuţie includ crearea unui „guvern de tranziţie format prin consens reciproc şi cu puteri executive depline".

Însă decizia nu este nici pe departe una nouă. Această formulă a fost deja lansată în urmă cu un an, la prima reuniune de la Geneva, dar nu a fost pusă vreodată în practică, deoarece ea nu precizează nimic în legătură cu situaţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a cărui plecare de la putere este reclamată de către opoziţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat încă o dată că este o greşeală ca Occidentul să înarmeze rebelii sirieni care „îşi ucid duşmanii şi le mănâncă organele". Putin a făcut referire la o înregistrare ce îl prezenta pe un comandant al rebelilor, care a fost filmat în timp ce muşca din inima unui soldat loial preşedintelui Bashar al Assad.

„Aceştia sunt oamenii pe care vreţi să îi ajutaţi? Lor vreţi să le trimiteţi arme?" a întrebat Putin.

Imediat după încheierea summitului, Putin a evocat din nou posibilitatea ca ţara sa livreze noi arme regimului sirian, dând prima lovitură uluitoare consensului de faţadă obţinut în cursul reuniunii G8.

În consecinţă, discuţiile nu au schimbat nimic esenţial în problema Siriei, fiecare lider plecând cu aceeaşi poziţie avută anterior. Discuţiile vor continua la Conferinţa de la Geneva 2, ce va fi organizată „imediat ce este posibil". Însă opiniile celor doi lideri principali, american şi rus, în problema Siriei, sunt prea diferite pentru a se aştepta o rezolvare de fond prea curând.

Pe agenda internaţională s-au aflat şi alte probleme, de ordin economic, care au ocupat un spaţiu restrâns.

Liderii G8 au transmis luni că perspectivele economiei mondiale rămân slabe, chiar dacă riscurile de declin s-au redus, parţial, datorită măsurilor adoptate în Statele Unite, zona euro şi Japonia, transmite Reuters.

În privinţa economiei mondiale, liderii G8 au declarat că principala lor prioritate este promovarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă. Cu privire la comerţ, SUA şi Marea Britanie au decis să semneze un acord comercial, iar în privinţa fiscalităţii, prioritatea este combaterea evaziunii. Acestea sunt probleme vechi ale lumii, dar care sunt umbrite de baia de sânge din Siria.