ONU chestionează Siria pentru planurile nucleare

12

Consiliul de Securitate al ONU va avea o discuţie săptămâna viitoare cu privire la refuzul Siriei de a coopera cu inspectorii pe probleme nucleare.

Cu câteva săptămâni în urmă, pe 9 iunie, Agenţia Internaţională de Energie Atomică a făcut o adresă către Consiliul de Securitate al ONU afirmând că inspectorilor săi li se refuză accesul la informaţie și la o serie de unităţi, existând bănuiala că Siria ar desfășura activităţi nucleare secrete. Rezoluţia AIEA a exprimat „îngrijorare sporită" cu privire la „lipsa de cooperare a Siriei faţă de solicitările repetate ale directorului general al agenţiei prin care se cerea accesul la informaţii și la unităţi." Cel mai important aspect este lipsa implicării în clarificarea naturii intenţiei și acţiunilor în desfășurare din locaţia Dair Alzour.

Rezultatul discuţiilor din 14 iulie ar putea varia de la o simplă clarificare la impunere a unor sancţiuni asemeni Iranului. În anul 2007 regiunea Dair Alzour din deșertul sirian a fost bombardată de avioane militare israeliene sub acuzaţia că în acea locaţie se afla un reactor nuclear aproape finalizat.