UE trimite ajutor alimentar în Coreea de Nord

64

Comisia Europeană va oferi ajutoare alimentare în valoare de 14,5 milioane de dolari pentru 650.000 de nord-coreeni care sunt în pericol de a muri din cauza subnutriţiei. UE a anunţat că va exista o monitorizare strictă pentru ca mâncarea să ajungă la aceia cărora le este destinată.

Coreea de Nord a fost avertizată de Comisia Europeană că ajutorul alimentar va fi oprit în cazul în care vor exista suspiciuni în legătură cu deturnarea alimentelor de la cei cărora le sunt destinate spre alte destinaţii, informează CNN.

O comisie din partea UE a vizitat Coreea de Nord în iunie, respectiv o serie de spitale, grădiniţe și centre de distribuire a hranei pentru populaţie. „Experţii noștri au văzut copii extrem de subnutriţi în spitale și în creșe în care nu era disponibil niciun fel de tratament. În mod clar, problema cronică a nutriţiei din Coreea de Nord se transformă într-o criză acută în unele părţi ale ţării", a declarat Kristalina Georgieva, comisar european pentru Cooperare Internaţională.

Experţii care au vizitat Coreea de Nord au declarat că există dovezi că unii nord-coreeni consumă iarbă din cauza foametei severe.

Recent, o echipă a administraţiei americane a vizitat Coreea de Nord pentru a prezenta un raport în legătură cu foametea din această ţară. Statele Unite nu și-au exprimat încă intenţia de a trimite ajutoare alimentare nord-coreenilor.

(Foto: gbgm-umc.org)