Siria renunţă oficial la armele chimice

16

În urma propunerii din partea Rusiei ca Siria să predea controlul armelor sale chimice comunităţii internaţionale pentru a evita o intervenţie militară externă, Assad a trimis la ONU cererea de aderare la Convenţia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq, a confirmat pentru AFP că a primit documentul din partea Guvernului sirian și în prezent analizează cererea. Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (CIAC) interzice fabricarea, stocarea şi utilizarea armelor chimice.

O condiţie impusă de președintele sirian pentru a accepta acest plan a fost ca Statele Unite să înceteze cu ameninţarea unei acţiuni militare și cu înarmarea rebelilor. Asta după ce presa americană anunţa zilele trecute că CIA tocmai a început înarmarea rebelilor sirieni cu arme ușoare, vehicule, echipamente de comunicaţii și kituri medicale.

Rusia și SUA lucrează împreună pentru a duce la capăt acest proces, Assad nefiind poftit la masa negocierilor. Premierul britanic, David Cameron insistă și el pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.