Sirienii în cea mai gravă criză a momentului

12

Peste 2,5 milioane de civili sirieni, (peste 10%) au nevoie urgentă de ajutor, potrivit lui Mark Bartolini, director al asociaţiei americane USAID. Nu mai puţin de 1,4 milioane dintre aceştia sunt persoane care şi-au părăsit locuinţa.

Sutele de mii de familii care se confruntă cu exprienţa trumatică a unui război sunt nevoite acum să trăiască în clădiri părăsite, fără asistenţă socială sau medicală, fără adăpost, mâncare, apă curentă sau canalizare. Numărul mare de persoane implicate face ca situaţia să fie cea mai gravă cu care se confruntă lumea în aceste zile, potrivit lui Bartolini.

Organizaţia Naţiunilor Unite trimite permanent ajutoare în zonă, însă doar un număr limitat de familii pot beneficia de produsele trimise. În plus, din cauza numărului tot mai mare de victime, fondurile sunt din ce în ce mai puţine, a declarat Valerie Amos, sub-secretar general al ONU, pe site-ul organizaţiei.

Din martie 2011, conflictul dintre armata actualului preşedinte, Bashar al Assad, şi rebelii care se opun regimului a lăsat în urmă aproximativ 20.000 de morţi. În condiţiile în care Rusia şi China se opun intervenţiei militare externe în Siria, nu se ştie cât timp va mai dura conflictul şi la câte persoane vor mai avea nevoie de ajutor imediat.