Studiu: Partenerul de viaţă al unui pacient care face infarct este predispus la depresie

69

Nu doar pacienţii care fac infarct sunt vulnerabili, ci şi familiile lor. Un studiu recent realizat de cercetătorii din Danemarca arată că soţul sau soţia unui pacient care a făcut infarct este predispus(ă) să ia anti-depresive, relatează BBC.

Astfel, după ce partenerul de viaţă a suferit un infarct, soţul sau soţia este de trei ori mai predispus să înceapă să ia anti-depresive decât cei ai căror soţi sau soţii suferă de alte boli. Aceasta se întâmplă indiferent dacă infarctul a însemnat internarea în spital sau decesul subit. În anul în care a avut loc infarctul, 17% dintre partenerii acestora şi-au mărit doza de anti-depresiver, în comparaţie cu anul anterior.

Studiul a fost realizat pe 16.506 persoane, soţi sau soţii ale persoanelor care au decedat subit din cauza infarctului în perioada 1997-2008. Cercetarea a analizat şi cazurile a 44.566 de persoane ai căror parteneri de viaţă au supravieţuit unui atac de cord şi datele au fost comparate cu informaţii legate de cazurile a peste 181.000 de persoane ale căror parteneri au fost internaţi sau au decedat subit din alte cauze.