Victorie totală împotriva grupării islamiste Stat Islamic

140

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a anunţat pe 22 martie că Statele Unite declară victorie totală și finală împotriva grupării islamiste Stat Islamic. Anunţul a fost confirmat a doua zi de către Forţele Democratice Siriene, care au cucerit ultimul teritoriu deţinut de gruparea Stat Islamic în Siria, punând capăt aşa-numitului califat, după un război de mai mulţi ani de zile.

La Baghouz, un mic oraș de pe malul Eufratului, s-a dat ultima bătălie, acolo fiind cantonată ultima enclavă SI, după ce, în momentul de expansiune maximă, gruparea teroristă controla un teritoriu care se întindea din vestul Siriei până la periferia capitalei irakiene, Bagdad. 

Câteva sute de militanţi islamiști s-au predat în faţa unei coaliţii formate din militari kurzi și arabi și sprijinită de forţele speciale americane, britanice şi franceze. Liderul de la Casa Albă a precizat că urmează eliberarea iminentă a micilor zone de pe hartă unde se mai află luptători și că Statele Unite vor menţine momentan 400 de militari în Siria, dintre care 200 vor fi cantonaţi în apropierea frontierei cu Israelul.

Acesta este un moment mare, nu doar pentru noi, ci pentru toată lumea”, spune Kino Grabriel, purtătorul de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene, care a condus operaţiunea militară. „Dar nu putem spune că s-a terminat cu SI. Cu adevărat sunt terminaţi ca teritoriu ocupat, ca armată, dar ameninţarea lor rămâne răspândită pe glob.” 

În zenitul ocupaţiei lor, SI ocupa un teritoriu de dimensiunea Marii Britanii și controla vieţile a 12 milioane de oameni. Gruparea a capturat centre urbane importante, precum Mosulul, al doilea cel mai mare oraș din Irak. Teritoriul lor se întindea la est până la Ninive și în sud până la Palmira. Prin taxarea populaţiilor ocupate și exploatarea resurselor teritoriului capturat, SI a ajuns să fie cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, ceea ce i-a permis să atragă recruţi și să își finanţeze războiul. Iar pe glob încă rămân împrăștiaţi mulţi soldaţi sau adepţi ai grupării care pot provoca daune pe cont propriu. Președintele american a promis că SUA vor continua să vegheze și să colaboreze cu aliaţii săi pentru a distruge cât mai multe din celulele teroriste rămase.