Reziduuri de pesticide, detectate la 70% dintre alimente după spălare

245

Peste 70% dintre legumele și fructele proaspete vândute în Statele Unite conţin particule de pesticide chiar și după ce au fost spălate, arată un raport anual asupra datelor furnizate de Departamentul Agriculturii din SUA.

Legumele cu frunze verde închis, precum spanacul și varza kale, sunt printre primele alimente în topul alcătuit de Environmental Working Group în ce privește cantitatea de pesticide care rămâne după spălare. Pe primul loc sunt căpșunile, dar și merele și nectarinele se află în top 5. Urmează strugurii, piersicile, cireșele, perele, roșiile, prazul și cartofii.

Mai bine de 92% din cantitatea de varză kale testată conţinea cel puţin două pesticide. DCPA, sau Dachtal-ul, este pesticidul care a apărut cel mai des la teste. Folosirea acestuia este interzisă în Europa și este clasificată ca posibil carcinogen de autorităţile americane.

Leonardo Trasande, specialist în medicina de mediu la Universitatea de Medicină din New York, spune că raportul este respectat în lumea academică și că este important și de folos consumatorilor care doresc să își reevalueze stilul de viaţă. Cercetătorii recomandă în continuare consumul de fructe și de legume pentru un stil de viaţă sănătos, spunând că studiile actuale nu pot aproxima cu acurateţe la ce nivel mediu de pesticide este expus omul zi de zi și nici care este efectul anumitor combinaţii de pesticide asupra organismului uman.

Cert este că 90% dintre americani au un nivel de pesticide care poate fi detectat în testele de sânge și urină, însă efectele asupra sănătăţii rămân necunoscute. Un studiu realizat recent în Franţa a relevat totuși că oamenii care mănâncă organic au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta cancer. Însă, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma această concluzie.

Compania globală Monsanto este vizată de mai multe procese deschise de oameni care se plâng că folosirea pesticidului Roundup le-a cauzat cancer. În cel mai recent caz, un juriu de șase persoane din San Francisco, SUA, a dat un verdict în favoarea unui agricultor care, după 26 de ani de folosire a pesticidului, a dezvoltat o formă de cancer.

Procesul se judecă pe două speţe diferite. Deocamdată, bărbatul a câștigat primă instanţă,  în care a acuzat compania că nu a fost sinceră în ce privește riscurile folosirii pesticidului. În a doua etapă, avocaţii fermierului vor încerca să demonstreze că firma este cel puţin parţial responsabilă de cauzarea cancerului. Avocaţii sunt optimiști, având în vedere că doar acum câteva luni un tribunalul din California a acordat daune de 80 de millioane de euro unui fermier care a acuzat că pesticidul Roundup i-a cauzat cancer.

Roundup conţine substanţa activă glifosat și este un pesticid neselectiv, care combate un spectru larg de buruieni anuale și perene cu posibile utilizări la toate culturile agricole, inclusiv la pepinierii forestiere și păduri, pășuni și vegetaţia de agrement. Pesticidul se găsește de vânzare și în România la discreţie, inclusiv pe emag.ro.