Cele două feţe ale războaielor care lovesc în copii

798

Copiii sinucigași încep să devină un fel de „specialitatea casei” pentru grupările teroriste. Sunt nenumărate cazurile în care copiii sunt trimişi să ucidă, pentru idealuri pe care cu siguranţă nu le înţeleg. Naivitatea lor este exploatată la maxim, cu consecinţe dramatice. Nu doar ei își pierd vieţile. Victimele pot înregistra cifre cutremurătoare.

Așa a fost și cazul ultimului atac terorist din Turcia, soldat cu peste 50 de morţi. Conform declaraţiilor președintelui Recep Erdogan, „în timpul unei ceremonii de casătorie, un atacator sinucigaş de 12-14 ani s-a detonat sau a fost detonat de către altcineva”. Astfel, Turcia înregistrează o premieră istorică: un atac sinucigaş comis de o persoană de vârstă atât de fragedă nu a mai fost înregistrat de către autorităţile de la Ankara.

Nici nu au trecut 24 de ore și un alt copil era pregătit să detoneze o vestă cu explozibil în Irak. Poliţia a reuşit să intervină la timp şi să îl prindă pe minorul în vârstă de aproximativ 13 ani. Băiatul, îmbrăcat cu un tricou în culorile echipei FC Barcelona, se pare că ar fi izbucnit în plâns în momentul în care a fost capturat, potrivit Mediafax.

Nu este prima dată când gruparea Stat Islamic trimite la moarte copii, fără nici cea mai mică urmă de regret. Și nu doar gruparea teroristă siriană recurge la această metodă de luptă. În Africa, Boko Haram face ravagii apelând la copii. Talibanii din Afganistan nu sunt nici ei străini de astfel de acte oribile. Nici Hamas nu ezită să se folosească de sinucigaşi adolescenţi. În replică, Parlamentul israelian a anunţat recent că a redus de la 14 la 12 ani vârsta minimă pentru plasarea în detenţie a autorului unui act terorist.

Leborious Oshomo, expert în probleme de securitate, dă vina și pe autorităţi pentru situaţiile de acest gen, considerând că „este tipic pentru guvern să arunce vina pe oricine altcineva, în loc să privească problema în ansamblul ei şi să găsească soluţii, înainte să se ajungă la recrutarea de copii-soldaţi”. Potrivit UNICEF, în ultimii ani, numărul atentatelor comise de sinucigaşi minori e în creştere. De la patru copii utilizaţi în atacuri kamikaze în 2014 s-a ajuns la 44 anul trecut în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger. Și mai surprinzător este faptul că peste 75 % dintre acești tineri kamikaze erau fete, notează UNICEF.

Și cealaltă faţă a problemei

În timp ce unii copii devin soldaţi, cu sau fără voia lor, alţii sunt victimele colaterale ale unui lupte pe care nu și-au dorit-o. Unii își strigă durerea. Alţii se plictisesc de prea multă fericire. „În timp ce întreaga lume este înnebunită de mania Pokemon Go, copiii din Siria solicită atenţia comunităţii internaţionale: «Găsiţi-ne şi veniţi să ne salvaţi!»”, scrie un cotidian italian, conform Mediafax.

Din păcate, aceste apeluri nu sunt suficient de puternice pentru a sensibiliza autorităţile responsabile sau pentru a limita efectele unor lupte ale adulţilor în care copiii devin actori fără să li se ceară acordul. Este și cazul fratelui mai mare al băiatului sirian în vârstă de doar 5 ani a cărui fotografie publicată recent după un atac aerian a șocat întreaga lume, devenind noua imagine-simbol pentru războiul sirian. Ali Daqneesh avea doar 10 ani. O viaţă prea fragedă, terminată în lacrimi și durere. A murit în Alep, din cauza rănilor suferite în același incident în care a fost rănit și fratele său, care a ieșit din dărâmături aproape nevătămat. „El a fost martirizat în timp ce era în spital, ca urmare a bombardamentului care le-a distrus casa”, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului local din Alep.

La fel de puternice emoţional au fost și imaginile din Alep cu o fetiţă care cântă și, după câteva secunde, fuge cu familia pentru a se adăposti de bombe. Sunt scene care nu pot lăsa indiferent pe nimeni și, cu toate acestea, istoria își derulează filele în aceeași mișcare sumbră și indiferentă.