Curajul adevărat la Rio: Maratonistul medaliat care își riscă viaţa

401

Olimpiada de la Rio a intrat în istorie nu numai prin recordurile lui Bolt sau Phelps, ci și prin gesturile incredibile de curaj ale unor sportivi. În general, se consideră că atleţii ar trebui să stea departe de zona politică. Nu este și cazul proaspătului medaliat cu argint de la maraton, care a ţinut cu orice preţ (chiar cu ameninţarea pierderii vieţii) să protesteze faţă de ceea ce se întâmplă în ţara sa.

Maratonistul Feyisa Lilesa şi-a arătat, la finalul cursei de la Rio, solidaritatea faţă de protestatarii ucişi în Etiopia. Gestul ar putea fi banal, dacă nu ar avea urmări asupra vieţii sportivului. A menţionat că este posibil să fie omorât la întoarcerea în ţară sau, în cel mai bun caz, să fie condamnat la închisoare.

Feyisa Lilesa din Etiopia era aproape de linia de finiș la maraton când și-a încrucișat mâinile deasupra capului în forma literei X. Medaliatul cu argint a repetat gestul și la finalul conferinţei de presă. Prin acest gest, maratonistul a dorit să se alăture mișcării de rezistenţă, după omorurile care au avut loc în rândul populaţiei oromo. Human Rights Watch a estimat în luna iunie că aproximativ 400 de persoane au fost ucise și mai multe mii, rănite cu ocazia protestelor prin care oromo încercau să atragă atenţia asupra persecuţiei sistemice practicate de către guvern. Protestatarii din grupul etnic oromo, cel mai mare din Etiopia, susţin că se simt marginalizaţi de grupul etnic tigrayan, care reprezintă doar circa 6% din populatie, dar este dominant în politică, armată și comerţ.

„Guvernul ne omoară oamenii. Oromo e tribul meu. Rudele mele sunt în închisoare și, dacă vorbesc despre drepturi democratice, sunt ucise.” Întrebat care vor fi consecinţele gestului său când va reveni în Etiopia, maratonistul a explicat: „Poate mă vor omorî. Dacă nu, mă vor închide. S-ar putea să rămân aici sau să mă mut în altă ţară.” El a declarat aceste lucruri în condiţiile în care soţia și cei doi copii sunt încă în Etiopia. Deși Articolul 50 al Cartei Olimpice interzice gesturile politice sau protestele, gestul lui Lilesa a atras rapid susţinători din zona social media.

Reacţii

În replică, ministrul Comunicaţiilor din Etiopia a declarat pentru CNN că Lilesa nu ar trebui deloc să fie îngrijorat cu privire la întoarcerea sa, fiindcă este un „erou etiopian”. „Pot să vă asigur că nimic nu se va întâmpla cu familia lui; nimic nu se va întâmpla cu el”, a completat ministrul, citat de The New York Times. Seyoum Teshome, profesor universitar din Etiopia, preconizează că guvernul etiopian îl va trata, într-adevăr, pe Lilesa ca pe un erou, cel puţin în public. „Ei nu vor face nimic prostesc împotriva lui, fiindcă toată lumea știe despre el acum”, a spus Teshome. Dacă îl arestează, acesta va fi o mare greșeală și va amplifica și mai mult protestele.

Organizaţiile pentru drepturile omului s-au plâns, de ani întregi, de brutalitatea guvernamentală din Etiopia, dar guvernul continuă să menţină relaţii de prietenie cu Occidentul, care vede Etiopia ca pe un aliat stabil într-o regiune care a fost afectată de extremismul violent. Președintele Obama, de exemplu, a vizitat Etiopia în 2015. Teshome consideră că gestul lui Lilesa, de a protesta într-un moment în care milioane de oameni se uitau la televizor, a fost o lovitură pentru imaginea pe care guvernul și-a construit-o cu grijă. În Etiopia, gestul a fost transmis în direct. Reluările ulterioare au eliminat însă secvenţa respectivă. Este o dovadă clară a „deranjului” pe care autorităţile etiopiene sunt nevoite să îl suporte. Același lucru se poate spune și despre un alt guvern (cel turc), la fel de deranjat de criticile acerbe ale unui sportiv celebru (Hakan Şukur), împotriva căruia tocmai s-a emis un mandat de arestare.