Cum s-a schimbat politica în Europa în doar 2 zile

1014

Destul de multe lucruri majore s-au întâmplat în lumea politicii doar în ultimele două zile. Slovacia a preluat, de astăzi, președinţia Consiliului UE, în condiţiile în care euroscepticismul este tot mai vocal la Bratislava. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a cerut organizarea unui referendum cu prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, deși nu are dreptul de a convoca un referendum. Iar în final, Curtea Constituţională din Austria a invalidat rezultatul alegerilor prezidenţiale, urmând să se organizeze un nou scrutin în toamnă.

Să le luăm pe rând. Cehia a fost una dintre cele patru ţări europene estice, alături de România, care au refuzat aplicarea cotelor obligatorii de imigranţi, când s-a cerut votul în Comisia Europeană. Mai departe, un sondaj realizat de Institutul de Cercetarea a Opinie Publice în luna aprilie arăta că nivelul satisfacţiei publicului ceh în privinţa apartenenţei la UE a scăzut la 25%, comparativ cu 32% în anul precedent. În aceste circumstanţe, președintele ţării s-a trezit ca, după Brexit, să ceară un referendum, deși susţine că nu este de acord cu părăsirea blocului comunitar. „Nu sunt de acord cu cei care sunt pentru părăsirea Uniunii Europene… Dar voi face tot ce ce se poate pentru ca ei să aibă un referendum şi să se poate exprima. În mod similar şi în cazul ieşirii din NATO”, a spus Zeman, văzut ca naţionalist de stânga, cu ocazia unei întâlniri cu cetăţenii în oraşul Velke Mezirici, citează ZF.

O altă undă de șoc pentru europeni este schimbarea președinţiei CE. Slovacia preia președinţia de la Olanda, o ţară cu un cunoscut partid anti-UE, care a și cerut în ultimele zile organizarea unui referendum pentru ieșirea din UE. Deși Olanda și-a încheiat mandatul respingând această idee, este totuși o pată de rușine pe obraz că o ţară fondatoare UE a ajuns în acest punct. Preluarea Slovaciei poate să fie de bun augur pentru statele membre din estul UE, care stau doar să primească ceva de la masa stăpânilor, fiind o bună ocazie de a le eleva statutul. Pe de altă parte, poate fi o perioadă cel puţin „exotică”, cum o cataloghează jurnalistul Dan Cărbunaru, de la Calea Europeană, întrucât ar veni cu intenţii de a redesena planurile Comisiei privind gestionarea problemei migraţiei și de reformare a pieţei unice. Aceste schimbări vor demara cu schimbarea locaţiei pentru summitul european care, în ultimii 16 ani, a fost organizat în Belgia. Acum va fi organizat în Slovacia, informează RFI.

O altă știre extrem de importantă este decizia Curţii Constituţionale din Austria pe problema validităţii rezultatelor de la alegerile prezidenţiale, organizate în mai. Au fost cele mai importante alegeri prezidenţiale din toată Europa fiindcă Uniunea Europeană era cât pe ce să se aleagă cu primul președinte de ţară dintr-un partid de extremă dreaptă. Faptul că o victorie proeuropeană s-a obţinut ca prin urechile acului este mai mult decât un semn al timpurilor pe care le trăim. Ecologistul Alexander Van der Bellen a câștigat la limită în faţa candidatului extremei dreapta Norbert Hofer, al cărui partid a depus recurs pe baza unor nereguli în numărarea voturilor. Judecătorii nu au notat fraude sau manipulări, ci o acumulare de „neglijenţe”, precum faptul că mai multe zeci de mii de buletine de vot prin corespondenţă au fost numărate fie în afara orelor legale, fie de persoane neautorizate, o practică până acum larg tolerată, scrie Hotnews. Decizia Curţii Constituţionale este fără precedent și dă fiori întregii Europe, care se văzuse deja trecută de acest test. Acum, testul se va relua cu un tur doi al alegerilor, care va fi organizat cel mai probabil în toamnă.

 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.