De ce oferă Japonia case gratuite

379

Japonia lansează un program prin care casele abandonate vor fi vândute la preţuri foarte reduse, iar unele case chiar vor fi oferite gratuit. În sensul acesta doritorii pot accesa bazele de date Akiya, structurate pe regiuni, unde se ţine evidenţa caselor abandonate.

Akiya este termenul japonez pentru „case vacante”. Aceste case au aparţinut cândva persoanelor vârstnice care ori au decedat, ori s-au stabilit în centre pentru pensionari. Cele mai multe dintre ele se află în mediul rural, însă au început să apară astfel de oferte și în suburbii și în unele orașe mai mici.

Potrivit unui raport din 2013 al guvernului japonez, la marginea orașelor mari din Japonia există peste opt milioane de astfel de case, reprezentând în jur de 13,52% din totalul numărului de locuinţe din ţară, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicaţii. În Tokyo, proporţia de case vacante a fost de 11,1% în 2013 – printre cele mai scăzute din ţară, potrivit statisticilor oficiale. Dar acest procent este de așteptat să crească la peste 20% până în 2033, potrivit Fujitsu Research Institute.

„Există riscuri care trebuie luate în considerare atunci când se ia o proprietate de pe Akiya, inclusiv costul de renovare, care, în unele cazuri, ar putea ajunge la același preţ ca achiziţionarea unui imobil în altă parte”, spun reprezentanţii Yamamoto Property Advisory. Un alt pericol îl reprezintă statutul ambiguu al proprietăţii, nefiind exclus ca un proprietar de drept să se întoarcă și să revendice proprietatea.

Cu toate acestea, preţurile în creștere a locuinţelor din Tokyo (aproximativ 790.000 de dolari pentru o proprietate nouă la începutul lui 2018) fac totuși ca acest gen de locuinţe să fie o opţiune care merită luată în considerare de familiile tinere.

Însă puţini sunt tinerii care vor să cumpere casele celor care le-au abandonat în favoarea centrelor de bătrâni sau care au murit. Iar tinerii din Japonia de regulă se decid târziu să întemeieze o familie și apoi să achiziţioneze o casă. De asemenea, superstiţiile japonezilor fac destul de dificil procesul de vânzare a unei astfel de case. Proprietăţile asociate cu sinuciderea, cu crima sau cu „decesele din cauza singurătăţii” sunt considerate ca aducătoare de ghinion, iar în sensul acesta există chiar un site cu proprietăţi care trebuie evitate.

„Japonia se va confrunta cu efecte economice și sociale semnificative de pe urma îmbătrânirii populaţiei în următoarele trei decenii”, a subliniat Rajiv Biswas, economist-șef la IHS Markit. Deși proprietăţile abandonate în cea de-a treia economie a lumii sunt printre cele mai puţin discutate aspecte ale schimbărilor demografice din ţară, încep să devină o problemă.

„Chiar și în eventualitatea reducerii la jumătate a numărului de locuinţe noi, va fi aproape imposibil să se reducă ratele de locuinţe vacante. Casele vacante vor deveni, fără îndoială, o problemă mai gravă în viitor”, concluzionează experţii în raportul Fujitsu Research Institute.