S-a descoperit primul palimpsest cu texte din Coran scrise peste pasaje din Biblie. Oamenii de știinţă cred că textul original, din Biblie, a fost inscripţionat de comunitatea de creștini copţi din Egipt, înainte ca textele Coranului să fie suprapuse, odată cu cucerirea zonei de către arabi, în secolul al VIII-lea d.Hr.
Academicianul francez dr. Eleonore Cellard a făcut descoperirea în timp ce răsfoia cel mai recent catalog al casei de licitaţii Christie‘s, din Londra, care conţine și fragmente dintr-un manuscris al Coranului. La o privire mai atentă a manuscrisului, ea a remarcat și a identificat sub înscrisul arab scrieri în limba coptă din Deuteronomul – carte a Torei și a Vechiului Testament creștin.
„Aceasta este o descoperire foarte importantă pentru istoria Coranului și a islamului timpuriu. Avem aici un martor al interacţiunilor culturale între comunităţi religioase”, a declarat Cellard.
Cum a fost scris Coranul
Palimpsestul este un manuscris tipic de papirus sau pergament, pe care s-a scris mai mult decât o dată, primele texte fiind de multe ori șterse incomplet, astfel că în timp pot deveni din nou lizibile. Colecţia de manuscrise va fi scoasă la licitaţie zilele următoare la Londra, preţul de pornire orientativ fiind de 110.000-170.000 de dolari.
„Este fascinant, în special pentru că este singurul exemplu în care aveţi un text arab în partea de sus a unui text nearab. Și ceea ce este și mai fascinant este faptul că se află în fruntea pasajelor din Vechiul Testament. (…) Aceasta arată contactul dintre comunităţi în primele secole ale islamului; este foarte relevant”, a declarat și Romain Pingannaud, specialist al casei de licitaţii.
Acesta a spus că fragmentele „rezonează cu realitatea istorică a comunităţilor religioase din Orientul Apropiat și, ca atare, este o mărturie care a supravieţuit în mod nesperat din istoria timpurie a islamului”, a mai adăugat Pingannaud.
Studii privind vechimea scrierilor
În timp ce stilul textului arab datează din jurul secolului al VIII-lea sau începutul secolului al IX-lea și forma literelor ar sugera că ar fi puţin probabil să fi fost scris mai devreme de secolul al VII-lea, nu se știe exact cât de veche este scrierea coptă. Singura modalitate de a determina cât de vechi sunt fragmentele găsite este testarea cu Carbon 14, dar aceasta ar putea distruge manuscrisele foarte subţiri.
Fragmentele tip palimpsest din Coran sunt „extrem de rare”, au declarat reprezentanţi ai casei de licitaţii Christie‘s, iar niciun exemplar găsit până acum nu a constat în text arab copiat peste un text creștin.
Alte exemple de palimpsesturi din Coran includ două foi dintr-un Coran Hijazi din secolul al VII-lea copiate peste o versiune anterioară a Coranului. De regulă, Coranul era scris pe suport de hârtie nou, curat. Pergamentul este foarte rezistent, deși este sensibil la umiditate. În momentul în care a fost șters textul original, pergamentul a fost probabil ca nou și numai odată cu trecerea timpului cerneala imprimată anterior în papirus a ieșit la suprafaţă, oferind descoperirea care se poate vedea astăzi, și anume textele din Biblie”, a concluzionat reprezentantul casei de licitaţii.