A scăzut consumul de electricitate în România

18

Scăderea consumului de electricitate în România din ultimele şapte luni a atins nivelul din timpul crizei, ceea ar putea avea un impact negativ asupra evoluţiei PIB-ului.

Potrivit economiştilor, există o strânsă legătură între consumul de electricitate al unei ţări şi creşterea economică a acesteia, deoarece folosirea unei cantităţi mari de electricitate presupune o evoluţie bună a produsului intern brut (PIB). Conform informaţiilor furnizate de INS, de la începutul anului până în luna iulie, în România, s-au consumat 28,97 GWh, cu 7,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă în anul 2012 şi cu 1,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2010, când România se afla în plină recesiune. INS estimează însă că PIB-ul României a crescut cu 1,8% mai mult în primul semestru din anul 2013 decât în primul semestru din anul 2012, notează capital.ro.

În ciuda acestor calcule, ceva pare a fi în neregulă. Datele privind consumul sunt reale, ceea ce face ca ori estimările privind economia, ori teoriile care prezintă o corelare strânsă între cantitatea de electricitate şi PIB să fie puse la îndoială. Unii cred că este vorba de a doua variantă, printre care şi directorul general al Transelectrica, Ştefan Bucătaru. El a declarat că se observă o tendinţă de disociere a consumului de energie şi creşterea economică, lucru care se explică prin faptul că industriile mari consumatoare sunt înlocuite cu unele mai eficiente şi datorită anveloperii clădirilor. Scăderea consumului de electricitate poate fi atribuită, de asemenea, închiderii unor fabrici, scăderii demografice sau scumpirii energiei livrate micilor consumatori, potrivit preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ. Cert este faptul că, în ciuda a ceea ce se observă în alte ţări în ceea ce priveşte PIB-ul şi consumul de electricitate, în România PIB-ul creşte teoretic, în timp ce nivelul consumului de electricitate este foarte scăzut, lucru care ar putea indica probleme grave în economie.